Jsi úplně mimo, hlavně že dostaneš svůj šek, řval na rozhodčího poškozený Kyrgios

- Petr Sumbal

Nick Kyrgios i John McEnroe jsou pořádně horké hlavy, to se ví napříč celým tenisovým světem. V utkání Laver Cupu australského tenisty proti Rogeru Federerovi jejich temperament dostal pořádně pocítit také umpairový rozhodčí, když v kritickém momentu rozhodl v neprospěch Kyrgiose. „Hlavně že dostaneš svůj šek a víc tě nezajímá, co?“ obořil se na rozhodčího Australan.

Druhý set, stav 3:1 pro Federera a brejkbol pro švýcarského tenistu. Evropa tou dobou nad týmem Světa vedla 5:1 a Federer už měl v kapse proti Kyrgiosovi první set. Naprosto zásadní moment utkání a potenciálně i celého Laver Cupu.

Kyrgios zachovává chladnou hlavu a vystřihne podání přesně na čáru, které Federer nemá šanci vrátit na druhou stranu. Brejkbol odvrácen, jede se dál... Jenže ouha, čárový rozhodčí zahlásil aut.  Kyrgios to viděl jinak, takže si vzal jestřábí oko, které mu dalo zapravdu, byla to čistá lajna. Australský tenista jde spokojeně podávat dál a má za to, že je to shoda.

Rozhodčí je ale jiného názoru. Podle něj zahlášení autu od čárového Federera při jeho returnu mohlo ovlivnit, a proto nechává Kyrgiose opakovat první podání předchozí výměny. Federer má tím pádem stále brejkbol a dostává druhou šanci. A už je oheň na střeše.

„Chceš mi říct, že ten aut zahlásili dřív, než Roger zahrál return?“ ptal se Kyrgios naštvaně rozhodčího. „Ano, takto jsem to viděl,“ dostalo se mu odpovědi. „Tak v tom případě jsi úplně mimo,“ utrhl se na sudího na umpairu zástupce týmu Světa.

A v tom se do celé debaty vložil kapitán týmu Světa John McEnroe, jehož už během aktivní tenisové kariéry proslavily časté hádky s rozhodčími. Bylo vidět, že je ve svém živlu, chtěl se zastat svého svěřence, který byl z jeho pohledu jasně poškozen.

„Podle tebe to mohlo ovlivnit jeho return?“ obořil se McEnroe na rozhodčího? Ten si stál za svým, podle něj Federera skutečně zahlášení autu ovlivnit při jeho returnu mohlo. „A jaká je asi šance, že ho to ovlivnilo, 0,001?“ řval McEnroe. „Číslo nevím, ale malá šance tam je,“ opáčil rozhodčí. Federer vše sledoval s úsměvem na tváři na druhé straně sítě.

Výměna se tedy opakovala, Kyrgios poslal svůj forhend do sítě a Federer se dostal do rozhodujícího vedení 4:1 ve druhém setu. Dohady pak pokračovaly při výměně stran. „Hlavně že dostaneš svůj šek a víc tě nezajímá, co?“ poslal Kyrgios sudímu na umpairu štiplavou poznámku. Na konci prohraného utkání nicméně Kyrgios i přes své naštvání  předvedl sportovní gesto a rozhodčímu podal ruku.

Inkriminovaný moment a následné hádky s rozhodčím můžete sledovat ve videu mezi časy 6:22–7:35 a 8:49–9:28.