Když Djokovič napálí Federera! Jak si Superpár podmanil chicagské publikum

- Jan Vojkůvka

Když v Praze na jednu stranu kurtu nastoupili Roger Federer a Rafael Nadal, bylo to splnění snu téměř každého tenisového fanouška. Když v Chicagu spolu naskočili v jednom páru Novak Djokovič s Rogerem Federerem, došlo k dalšímu historickému okamžiku. Srb se Švýcarem spolu naskočili do prvního společného deblu a svět s napětím čekal, jestli může být pražská fantazie překonána.

Proti domácímu páru Kevinu Andersonovi a Jacku Sockovi se rázem postavili držitelé 34 grandslamových titulů. Jejich spojení bylo splněným přáním každého, kdo sledoval epické bitvy obou rivalů. Tzv. Debl snů 2 či Superpár rozhodně nezklamal. A to i přes konečnou porážku.

Přinejmenším chicagské publikum si bývalé světové jedničky podmanily. Už při příchodu na dvorec je přivítal bouřlivý aplaus, a ačkoliv domácí prostředí drží tentokrát tým Světa, nezřídka se stávalo, že diváci více oslavovali úspěšné výměny evropské dvojice.

Vyhecovaný duel ale přinesl i kuriózní situace. Tou největší byla ta ze začátku střetnutí. Ve třetím gemu nastřelil Djokovič svého parťáka do zad a celou situaci okořenil svými tradičními grimasami, jimiž rozesmál zaplněnou halu v Chicagu.

Více než vtipné situace však diváky bavilo samotné střetnutí. V něm nakonec jihoafricko-americký pár Anderson, Sock urval vítězství 6:7(5), 6:3, 10:6 a získal pro domácí tým první bod v letošním Laver Cupu.

Djokovič s Federerem sice slavili úspěch u publika, ne už tak na tenisovém dvorci. Během střetnutí si nevypracovali ani jeden brejkbol a na returnu uhráli jen 13 fiftýnů. Přesto jejich historický okamžik měl punc kvality a výjimečnosti.

Bylo to totiž poprvé a možná naposledy, kdy svět viděl spojení těchto dvou legendárních tenistů. V tom bude mít Chicago, stejně jako měla Praha při souhře Federera s Nadalem, už navždy své prvenství.