Potřetí tři sety! Plíšková si zahraje v Tokiu o titul

- Jan Vojkůvka

Nebyla by to Karolína Plíšková v japonském Tokiu, aby nemusela zápolit ve třech setech. Další dlouhou tenisovou bitvu ovšem opět zvládla a Chorvatku Donnu Vekičovou zdolala 6:2, 4:6, 6:3. Po úspěšném semifinále si v japonské metropoli zahraje o svůj druhý letošní titul!

Více než dvě hodiny zápolila světová osmička o postup do finále, než mohla vítězně zatnout pěst. Úvod zápasu přitom tentokrát žádné drama nenabízel a nic nenasvědčovalo tomu, že by Plíšková musela opět bojovat přes tři sety.

Hned v úvodním gemu zápasu totiž Vekičové vzala podání a totéž se opakovalo ve třetí hře. Z rychlého vedení 3:0 česká tenistka vytěžila hladce vyhraný první set v poměru 6:2 a i ve druhém dějství byla zpočátku na koni. Vedení 3:1 však tentokrát neudržela.

Vekičová čtyřmi gemy v řadě skóre otočila a Plíšková čelila následně prvnímu setbolu. Odvrátila ho a dokázala vzápětí získat ztracené podání zpátky, jenže v desáté hře přes shodu na servisu selhala potřetí v řadě a Vekičovou k zisku prostřední sady přeci jen pustila.

V rozhodující sadě se Plíšková dokázala oklepat ze tří ztrát podání a další podobné zaváhání už nepřipustila, ačkoliv čelila hned třem brejkbolům. Sama ve třetím gemu obrala Vekičovou o podání a s výhodou brejku dokráčela až do koncovky. Své vítězství v semifinále navíc potvrdila dalším brejkem v deváté hře, kdy na returnu proměnila třetí mečbol.

Plíšková měla na tokijském turnaji doposud jako své maximum čtvrtfinále, letos si však zahraje o první japonský titul do své sbírky. Ve finále narazí na přemožitelku Barbory Strýcové a grandslamovou šampionku Naomi Ósakaovou.