Laver Cup: Evropa vykročila za obhajobou! Superpár Djokovič, Federer neuspěl

- Jan Vojkůvka

Tým Evropy zvládl úvodní hrací den perfektně. Páteční program Laver Cupu přinesl na konto obhájců titulu hned tři body za výhry ve třech dvouhrách. Závěrečná čtyřhra, do které Evropané nasadili i superpár Novaka Djokoviče s Rogerem Federerem, však proti domácím neuspěl a připsal si první prohru.

Laver Cup v Chicagu byl zahájen soubojem Grigora Dimitrova s Francesem Tiafoem. Bulhar Dimitrov, reprezentující obhájce loňského titulu, potvrdil roli favorita a domácího Američana přehrál ve dvou setech 6:1, 6:4. Díky tomu vybojoval pro Evropu první bod.

Druhé utkání proti sobě svedlo Brita Kyla Edmunda a Američana Jacka Socka. Sock se nachází v tomto roce ve výborné deblové formě, ale ve dvouhře se trápí a vyhrál pouhých sedm zápasů. A Ani domácí Laver Cup ho zatím nenakopl do správné formy. S Edmundem sice srdnatě bojovat, ale nakonec se musel po třísetové bitvě a porážce 4:6, 7:5, 6:10 před svým soupeřem sklonit.

Večerní program přinesl epickou čtyřhru
Po přestávce program v Chicagu pokračoval třetí dvouhrou a soubojem dvou malých velkých mužů. David Goffin se na třetí evropský bod pořádně zapotil, ale v bitvě s Diegem Schwartzmanem nakonec přeci jen slavil vydřenou výhru 6:4, 4:6, 11:9.

Pak ale už přišel čas na třešničku na dortu. Na jedné straně kurtu se spolu sešli Novak Djokovič a Roger Federer, dvě bývalé světové jedničky. Podobně jako v Praze, kde Federer spojil síly s Nadalem, tak i v Chicagu byla souhra největších hvězd posledních dvou dekád nesmírně očekávaná a žádaná. A publikum bouřilo.

Těžko však říct, jestli větší radost mělo z toho, že vidí Djokoviče s Federerem v jedné dvojici, nebo z toho, že tým Světa konečně zabodoval. Kevin Anderson s Jackem Sockem totiž bojovali proti velkým hvězdám více než dobře a dokázali superpár přehrát po setech 6:7(5), 6:3, 10:6.

Evropa tak po úvodním hracím dni vede 3:1.

Tým Světa – Tým Evropy 1:3
Frances Tiafoe – Grigor Dimitrov 1:6, 4:6
Jack Sock – Kyle Edmund 4:6, 7:5, 6:10
Diego Schwartzman – David Goffin 4:6, 6:4, 9:11
Anderson, Sock – Djokovič, Federer 6:7(5), 6:3, 10:6