Plíšková odvrátila mečboly a je v Tokiu po dalším obratu v semifinále

- Filip Lefenda

Druhou úspěšnou třísetovou bitvu má za sebou na turnaji v Tokiu Karolína Plíšková. Tentokrát česká dvojka přehrála Alison Riskeovou 6:1, 6:7(5) a 7:6(4). Ve třetím setu přitom Plíšková prohrávala 2:4, za stavu 5:6 pak čelila při podání Američanky dvěma mečbolům. Postupem do semifinále, v němž se utká buď s Chorvatkou Vekičovou, nebo Francouzkou Garcíaovou, vylepšila Češka své turnajové maximum.

Do utkání vstoupila Plíšková parádně. V prvním gemu sice ztratila servis, poté ale uhrála šest her v řadě a brala tak úvodní sadu poměrem 6:1.

Druhý set putoval na americkou stranu. Ve čtvrtém gemu odvrátila Plíšková dva brejkboly, o čtyři hry později ale už tolik štěstí neměla. Přesto se bleskovým rebrejkem čistou hrou vrátila do boje o druhý set, jenž nakonec musel rozluštit až tiebreak. Ten však vyhrála Riskeová 7:5.

Ve středu prohrávala Plíšková s Gavrilovovou v rozhodujícím dějství 1:4, s Riskeovou tentokrát 2:4. Také nyní však dokázala světová osmička utkání otočit, a to i skrze dva odvrácené mečboly ve dvanácté hře, které měla Riskeová při vlastním podání.

V následném tiebreaku už Češka komplikace nepřipustila. Po výsledku 6:1, 6:7(5) a 7:6(4) postoupila Plíšková v Tokiu do semifinále a vylepšila tak své turnajové maximum, kterým bylo dosud právě čtvrtfinále.

„Odvrátila jsem mečboly, je to pro mě hrozně důležité vítězství,“ přiznala po zápasu na kurtu Plíšková. „Soupeřka byla o něco lepší, dokázala jsem ale zabojovat. Měla jsem dneska i štěstí, to je v tenise potřeba. Několikrát mi pomohla páska,“ pokračovala česká dvojka v krátkém povídání.

„Tokio mám ráda, hodně si zde hraní užívám. Pomohlo mi také, že se hraje na novém stadionu. Na tom starém mi to tolik nešlo,“ uzavřela Plíšková, která si o finále zahraje s vítězkou utkání Vekičová – Garcíaová.

Toray Pan Pacific Open, Tokio (ženy, JPN, 799 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Alison Riskeová (USA, 75.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8.) 1:6, 7:6(5), 6:7(4)