Nadalovo trápení. Světová jednička vynechá asijskou šňůru, udrží post jedničky?

- Jan Vojkůvka

Takhle si závěr sezony Rafael Nadal rozhodně nepředstavoval. Místo obhajoby pekingského titulu a šanghajského finále bude muset španělský tenista léčit své zraněné koleno. Kvůli němu musel odstoupit během semifinále US Open a neobhájil tamější trofej. Jak se jeho absence na turnajích projeví ve světovém žebříčku?

K úlevě světové jedničky nijak. Ačkoliv za vynechané turnaje v Pekingu a Šanghaji přijde o 1100 bodů, předehnat ho nikdo nemůže. Jeho největší konkurenti Roger Federer a Novak Djokovič totiž budou hrát pouze v Šanghaji, kde je pro vítěze připraveno 1000 bodů.

Pokud by vyhrál turnaj Djokovič, stáhl by sice ztrátu na Nadala na pouhých 215 bodů, stále by však zůstal za ním. V případě Federera by pak ztráta v případě titulu činila 760 bodů. Důvodem je i to, že Švýcar šanghajský titul obhajuje a nemá tak prostor k tomu, aby Španělovu pozici ohrozil.

Nadal má tak klid na to, aby se dal před úplným závěrem sezony do pořádku. Ve hře bude stále Masters v Paříži a především Turnaj mistrů v Londýně. To však nejspíš momentálně Nadala tíží nejméně.

Po skreči v semifinále US Open byl velmi optimistický a při tiskové konferenci sdělil, že svou léčbu nevidí na příliš dlouho. Nutnost vynechat asijskou šňůru se však nabízela už po odstoupení z newyorského turnaje.

A tak nebylo divu, když se na jeho Twitteru objevil smutný vzkaz. „Vzhledem k tomu, že s mým kolenem není nic nového, rozhodli jsme se s mým týmem, že se nezúčastním asijské tour, abych mohl svou léčbu dokončit,“ napsal sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

Masters v Paříži se hraje na konci října, Turnaj mistrů pak v listopadu. A Nadal by rád konec sezony oslavil na dvorci. Dokáže však bolavé koleno doléčit?