Hvězdy jsou v Chicagu! Laver Cup načíná své druhé dějství

- Jan Vojkůvka

Středa se zapsala do krátké historie Laver Cupu jako den, kdy se začala psát druhá kapitola této týmové soutěže. Hvězdy z Evropy i celého světa se sjely do Chicaga, kde je čeká tuhé víkendové zápolení. Titul z Prahy bude obhajovat tým Evropy.

Na podium, kolem kterého se tlačili natěšení fanoušci největších tenisových hvězd, postupně přicházela jedna persona za druhou. Nechyběl ani vítěz dvou kalendářních grandslamů Rod Laver, po němž je celá akce pojmenována. Nejvíce si však potlesk užívaly dvě bývalé světové jedničky Roger Federer a Novak Djokovič. Spolu s nimi na podium dorazili i Alexander Zverev, Grigor Dimitrov, David Goffin a Kyle Edmund.

Ti budou odolávat náporu domácích tenistů Johna Isnera, Jacka Socka a Francese Tiafoeho, jež doplní hvězdní Nick Kyrgios, Kevin Anderson a Diego Schwartzman. Zkrátka, co jméno, to osobnost.

Zatímco publikum v Chicagu jásalo, tenisté si užívali jednu z posledních příležitostí, jak zapomenout na bitvy, jež je čekají. Po premiéře v Praze, která předčila všechna očekávání a dala na frak všem, co Laver Cup považovali za pouhou exhibici, je na soutěž vytvořen silný tlak. Přinejmenším zopakovat drama z O2 arény.

Formát soutěže se nijak nemění, opět se fanoušci nejen v Chicagu, ale po celém světě, dočkají devíti dvouher a tří čtyřher. Nominace na jednotlivé zápasy probíhají tajně a už ve čtvrtek večer budou určeny první duely, jež se odehrají v pátek.

Kapitáni tajně vyberou hráče, které nasadí do tří dvouher a jedné čtyřhry. Proti komu vůbec bude jaký tenista hrát, bude odtajněno až posléze. Stejný formát „losu“ se bude praktikovat i v dalších dnech.

Důležité je připomenout, že každý tenista musí během prvních dvou dnů odehrát jednu dvouhru a nikdo nesmí odehrát více než dva singly. Minimálně čtyři hráči se pak musí protočit ve čtyřhrách.

Vítězem turnaje se stane ten tým, který získá 13 bodů. V pátek vítězové zápasů vybojují jeden bod, v sobotu dva body a v neděli dokonce tři body. Pokud by se stalo, že skóre duelu bude 12:12, dojde k rozhodujícímu třináctému utkání.