Strýcová zvládla tříhodinovou bitvu a čeká ji souboj s čerstvou vítězkou US Open

- Filip Lefenda

Dlouhatánské utkání s dobrým koncem má za sebou na turnaji v Tokiu Barbora Strýcová. Češka v bitvě o čtvrtfinále vyzvala Estonku Anett Kontaveitovou a oplatila jí po dramatickém průběhu měsíc starou porážku z amerického Cincinnati. Strýcová vyhrála po třech hodinách a čtyřech minutách 7:6(5), 3:6 a 7:5, když v utkání proměnila až svůj osmý mečbol. O semifinále si dvaatřicetiletá Češka zahraje s vítězkou nedávného US Open Naomi Ósakaovou.

Strýcová vstoupila do utkání ztraceným podáním, ihned ale soupeřce oplácela stejnou mincí, navíc zvládla lépe i následující dva gemy na returnu a brzy tak vedla už 5:1! Češka ale nedokázala navzdory dvěma setbolům z osmého a devátého gemu sadu dopodávat, a tak musela o vítězce úvodního dějství rozhodnout až zkrácená hra.

V té ztratila Strýcová za stavu 4:2 tři míče v řadě, naštěstí se však zvládla zkoncentrovat a zvítězit 7:5.

Druhá sada patřila Kontaveitové. Na její brejk ze druhé hry sice stačila Strýcová skrze maratonský gem bleskově odpovědět, v osmé hře ale ztratila česká tenistka servis podruhé, aby vzápětí Estonka set doservírovala.

Podobně jako v prvním setu se Strýcová dostala v rozhodujícím dějství do slibného úniku, když díky brejku ze čtvrté hry vedla 4:1, Kontaveitová se ale opět dokázala dotáhnout. Za stavu 5:4 měla Strýcová na returnu první mečbol, Estonka jej ale přesnou hrou odvrátila.

O dvě hry později už Kontaveitová tolik štěstí neměla. Tedy alespoň na konci gemu, který přinesl hned sedm dalších šancí na ukončení utkání. Se šesti si podávající hráčka poradila, celkově osmý mečbol však napálila do autu, a tak se mohla radovat Češka.

Ta postupem do čtvrtfinále vyrovnala loňský výsledek. O semifinále si Strýcová zahraje s domácí Naomi Ósakaovou, obletovanou vítězkou nedávného US Open, která momentálně táhne sérii osmi výher v řadě.

Toray Pan Pacific Open, Tokio (ženy, JPN, 799 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Anett Kontaveitová (EST, 27.) – BARBORA STRÝCOVÁ (25.) 6:7(5), 6:3, 5:7