Race to Singapore: Kvitová téměř s jistotou, Plíšková dohání ztrátu

- Jan Vojkůvka

Kdyby nyní končila sezona, Turnaj mistryň by si zahrála jen jedna Češka. Do konce ženského ročníku ale zbývá přesně měsíc, a tedy stále dostatek času na to, aby i Karolína Plíšková dokázala dohnat ztrátu a prokousat se na kýžený podnik v Singapuru. Téměř s jistotou na něm bude startovat Petra Kvitová.

České tenisové jedničce náleží v žebříčku Porsche Race to Singapore třetí místo a byla by to obrovská matematická hříčka, aby se stalo, že si Kvitová Turnaj mistryň nezahraje. Se ziskem 4250 bodů sice ještě kvalifikační jistotu úplně nemá, ale hřát ji může fakt, že s tímto počtem bodů se pravidelně mezi nejlepší osmičku postupuje.

Osmadvacetiletá Kvitová letos dokázala ovládnout hned 5 turnajů, což se jí naposledy povedlo v roce 2011. A tehdy také na konci sezony pozvedla nad hlavu trofej pro šampionku z finále WTA.

Karolína Plíšková vytoužený titul získala ve Stuttgartu, ale oproti své krajance a fedcupové spoluhráčce nemá vůbec nic jistého. Ba naopak.

V žebříčku Race jí náleží devátá příčka za Kiki Bertensovou, s níž prohrává o 121 bodů. Bertensová prožívá nejlepší sezonu kariéry a je tak o krůček blíž kvalifikaci na Turnaj mistryň. Pro Plíškovou je tak nesmírně důležitá asijská šňůra, na které zahájila vydřenou výhrou v Tokiu a postupem do čtvrtfinále (Bertensová prošla do stejného kola v Soulu).

Problémem pro českou dvojku je i to, že v pořadí sedmá Sloane Stephensová má na kontě už 3823 bodů, tedy o 691 bodů víc, než má Plíšková. Z desáté příčky se navíc na Plíškovou tlačí Belgičanka Elise Mertensová.

Definitivní jistotu účasti v Singapuru mají prozatím jen světová jednička Simona Halepová a Němka Angelique Kerberová.

Race to Singapore
1. Simona Halepová (ROU) 6910
2. Angelique Kerberová (GER) 5152
3. PETRA KVITOVÁ 4250
4. Naomi Ósakaová (JPN) 4047
5. Caroline Wozniacká (DEN) 3982
6. Elina Svitolinová (UKR) 3840
7. Sloane Stephensová (USA) 3823
8. Kiki Bertensová (NED) 3253
9. KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 3132
10. Elise Mertensová (BEL) 3080
11. Serena Williamsová (USA) 2976
12. Darja Kasatkinová (RUS) 2816