Repete s Maďary, ale i Austrálie. Na koho mohou Češi narazit v kvalifikaci?

- Jan Vojkůvka

Vítězstvím na horké maďarské půdě si český daviscupový tým zajistil pozici mezi nasazenými pro únorovou kvalifikaci. Ta se uskuteční poprvé v historii a dvanáct vítězů z ní postoupí do premiérového ročníku nového formátu Davis Cupu. V osudí pro los však číhají hodně nebezpeční soupeři.

Už za týden se svěřenci Jaroslava Navrátila doví, s kým se v únoru střetnou o postup mezi 18 účastníků Davisova poháru. Výhra v Maďarsku se sice rodila ztuha a vzala hodně sil, ale zajistila, že se Češi vyhnout Argentině, Belgii, Velké Británii, Srbsku či Itálii.

Los však nemusí být pro český tým vůbec jednoduchý. Ba naopak.

Nejhorší možnou variantou by bylo, pokud by při losu padlo jméno Austrálie. Tým kapitána Lleytona Hewitta doplatil na souboj s Rakouskem, se kterým v baráži prohrál, a figuruje tak mezi nenasazenými. A pro každého soupeře bude hodně tvrdou prověrkou. Obzvlášť, pokud by přijel Nick Kyrgios či letošní kometa Alex De Minaur.

Ani Švýcarsko by nemuselo být zrovna snadným soupeřem. Otázkou ovšem je, zda by se mohlo spolehnout alespoň na Stana Wawrinku.

Čechům by mohla hrozit rovněž odveta s Maďarskem, která by opět byla dozajista velmi tuhá. Zejména kvůli faktu, že by se Maďaři nemuseli opírat o mladíky, ale nastoupily by opory Marton Fucsovics a Attila Balasz.

Kdo dál číhá v osudí? Nizozemci, se kterými Češi prohráli v minulém roce baráž. Ti by také nebyli zrovna snadným soustem. Poté Rusko, Indie, Uzbekistán, Kolumbie, Chile a Brazílie.

Dvě jména nenasazených týmů budou teprve odhalena po říjnové baráži euro-africké zóny 1. divize. Ta vzejdou ze soubojů mezi Portugalskem s Jižní Afrikou a Slovenskem s Běloruskem.

Los únorové kvalifikace proběhne ve středu 26. září. Postup přímo na finálový turnaj už mají zajištěn semifinalisté letošního ročníku Francie, Spojené státy, Chorvatsko a Španělsko.

Nasazené týmy: Argentina, Belgie, Velká Británie, Srbsko, Itálie, Německo, Kazachstán, Česká republika, Švédsko, Rakousko, Kanada, Japonsko.
Nenasazené týmy: Austrálie, Švýcarsko, Kolumbie, Indie, Maďarsko, Nizozemsko, Rusko, Uzbekistán, Chile, Brazílie, Portugalsko/Jižní Afrika, Slovensko/Bělorusko.