Není důvod končit, ujistil po obratu Navrátil. Chválil maďarského Štěpánka

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Během víkendu prožíval jedny z nejnepříjemnějších chvil ve své dlouholeté roli kapitána daviscupového týmu. Poslední hrací den v Maďarsku ale zahnal chmury a starosti do kouta. „Já klukům musím jen poděkovat, nechali tam duši,“ říkal po klíčovém zápase Lukáše Rosola už uvolněný Jaroslav Navrátil. Sám chce být navzdory počáteční skepsi vůči revoluci v tradiční soutěži nadále součástí týmu.

Když se v polovině srpna rozhodlo v americkém Orlandu o tom, že se Davis Cup od další sezóny bude hrát ve zcela pozměněné podobě, byl velmi přešlý. Hovořil o částečné ztrátě motivace pro setrvání u týmu.

Vše ale bylo zřejmě řečeno ve velkých emocích.

A tak si Jaroslav Navrátil po dvanácti letech, které už funguje jakožto „kápo“ českého výběru, s velkou pravděpodobností vyzkouší zcela nový formát tradiční soutěže. „Určitě chci být u toho. Ani jsem neměl čas o tom uvažovat. Jako každý rok mi tady končí smlouva, takže si teď sednu s pány Kaderkou a Černoškem,“ přiblížil situaci Navrátil.

Pořádně si oddechl, když se jeho svěřenci v Maďarsku nakonec vylízali z prekérní situace. I to ho utvrdilo v tom, že má cenu si roky v úspěšné pozici prodloužit. „Nemám důvod končit. Kluci zvládli nejednoduché utkání a ta parta lidí kolem, kteří jim pomáhali, ukázala, že je to celkově velmi dobrý kolektiv,“ pokračoval jednašedesátiletý muž.

Velké zklamání ze čtyřhry
Ano, nejednoduché to skutečně ve městě na Dunaji bylo. Stav 1:2 po druhém dni byl děsivý, zvláště, když až do budapešťského klání český tým pod Navrátilem nikdy tento nepříznivý vývoj nakonec vítězně nezvládl.

„Velký obrat. Byl to velmi těžký zápas, jejich kluky jsme popravdě moc neznali, ale předvedli opravdu dobrý tenis,“ chválil Navrátil Maďary. O nejhorším momentu víkendu měl hned jasno. „Čtyřhra mě mrzí ještě teď, protože jsme vedli 2:0 na sety, hráli jsme proti klukům, kteří se v deblu objevují na futurech. Myslel jsem si, že to bude nejjednoduší utkání.“

Kapitán věděl, že to poslední den bude těžká šichta. „Noc ze soboty na neděli nebyla jednoduchá. V momentě, kdy jsme prohrávali v Maďarsku, když nehrají jejich dva nejlepší hráči, jsme všichni cítili napětí. Předně tenisté, kteří nastoupili poslední hrací den. Já klukům musím jen poděkovat, nechali tam duši. Hráli za český tenis a dokázali to,“ uvedl Navrátil.

Maďarský David Goffin a Radek Štěpánek v jedné osobě
To, že celkový výkon českého týmu nebyl podle ideálních představ, je jasné. Svěřenci veleúspěšného kapitána ale čelili mladým hráčům, z nichž se o víkendu vyklubali nečekaně silní protivníci.

Výběr Gábora Kövese vyloženě zářil a hrál na hranici možností.

„Životní zápas. Mají potenciál, především pak Zsombor Piros. Ten je sice subtilní, nicméně pro mě je to takový David Goffin. Má ohromný cit, velikánský přehled a dovede zrychlit hru. Navzdory jeho postavě dává servis i 210 kilometrů za hodinu. Jak říkáme – ,neposírá se',“ vyzdvihl osmnáctiletého vítěze loňského juniorského šampiona z Australian Open Navrátil.

Ani mu nevadilo, že Piros si ze zápasu tak trochu udělal show. V jeden okamžik se unaveně šoural po kurtu, o minutu později jako by zapomněl na předchozí stav a uběhal dlouhou výměnu, kterou zakončil krásným vítězným míčkem. Jindy zase ukazoval, jak i přes mladý věk umí rozvášnit fanoušky.

„Emoce v tom prostě jsou. Známe Radka Štěpánka. Kdyby neměl ty své emoce, tak by nedokázal to, co dokázal. Ani Piros by bez nich takto nezahrál.“

Růžové to není, ale mohou přijít lepší zítřky
Mladíkovy výkony nakonec ale na český tým nestačily. Pořádně mu ale zavařily.

„Těžké to bylo především pro Jirku jakožto naši jedničku, měl problémy s tříslem, nehrál měsíc zápas a to zkrátka člověk nemůže být v tempu. Ale poctivě trénoval. Nenastoupil na US Open proto, aby mohl hrát Davis Cup, což je neskutečné,“ vyzdvihl pětadvacetiletého tenistu Navrátil.

Chválu si od svého lodivoda zasloužil i jiný reprezentant. „Rozhodly zkušenosti. Hlavně u Lukáše Rosola, který v posledních letech předvedl skvělé zápasy, ať už to bylo se Zverevem či s Tsongou. Zkušenosti z těchto mačů zúročil nyní, v singlových zápasech neztratil ani set.“

Právě Rosol byl hlavní faktor, který rozhodl o osudu utkání v Maďarsku.

Motivace pro úspěšně zvládnutý duel v Budapešti byla jasná. Místenka mezi nasazenými týmy v novém ročníku Davis Cupu, který se odehraje v kompletně renovovaném formátu, tvořila lákavý cíl. „To je přesně to, pro co jsme si do Maďarska jeli. Zamířit sem s tím, že o nic nejde, by bylo úplně špatně. Doufám, že nyní dostaneme schůdného soupeře,“ přeje si Navrátil.

To, jestli bude protivník pro únorovou kvalifikaci přijatelný, bude jasné 26. září, kdy proběhne losování.

Kapitán ví, že oproti nynějším tenisovým velikánům je současný český daviscupový tým jen malou rybkou. Mezi potenciální osmnáctkou týmů, které by hrály finálový turnaj Davis Cupu, by to měl ohromně obtížné. „Růžové to momentálně není. Byl jsem zvyklý na mety, protože jsme Davis Cup dvakrát vyhráli. Ale v týmu byl Berdych se Štěpánkem a my si musíme zvyknout, že tito hráči už nehrají. Jsme malá republika, nicméně nyní mladé talenty máme. Uvidíme, jak se tito kluci budou posouvat, chce to vydržet pár let,“ věří Navrátil.

Nyní jsou ale oporami týmu Jiří Veselý a Lukáš Rosol. „Současní tenisté v týmu dělají, co mohou, hrají to, na co mají. Nejsou to hráči z top 10, ale myslím si, že když se dále budou poctivě připravovat, tak mezi elitou v Davis Cupu mohou uspět. Podle mě má Lukáš na to, aby se vrátil do elitní stovky. Jirka se určitě může posunout výše,“ zakončil Navrátil.

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí

Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy

12.9.

Bude to náročný test, říká kapitán Maďarů. Ještě smutní nad 22 let starou záležitostí

Lekce maďarštiny! Jak si čeští tenisté poradili se zapeklitým ugrofinským jazykem?

13.9.

Dilema s dvojkou? Rozhodly zkušenosti a forma, řekl Navrátil

Třísla už nebolí. Měsíc bez zápasu se ale někde podepíše, myslí si Veselý

14.9.

Davis Cup není Air Race. Nad Dunajem to ale může být pěkný konec staré éry

Davis Cup: Veselý prohrál s outsiderem v pěti setech, Rosol bleskově srovnal

Promrhané vedení 4:1? Samozřejmě chyba, litoval po prohře s teenagerem Veselý

Premiérová výhra pod světly. Jsem rád, že se dohrálo v pátek, oddechl si Rosol

15.9.

Ty nevyužité brejkboly! Bolí to více než loňská daviscupová prohra, přiznal Jebavý

Davis Cup: Jebavý a Rosol promrhali vedení 2:0. Maďaři získali druhý bod

16.9.

Davis Cup: Nedělní obrat! Rozhodující bod v baráži získal Rosol

Sladká tečka za starým formátem. Trochu to zaskřípalo, ale dorazili jsme je, těší Rosola