Sladká tečka za starým formátem. Trochu to zaskřípalo, ale dorazili jsme je, těší Rosola

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: S hodně odřenýma ušima, ale dokázali to. Povinná výhra z Maďarska je díky nedělnímu obratu na světě. Nejprve Jiří Veselý napravil páteční nezdar, hned po něm soupeře dorazil Lukáš Rosol. Vůbec poprvé tak český tým pod Jaroslavem Navrátilem předvedl zmrtvýchvstání z průběžného stavu 1:2. „Podle mě tu chodili namistrovaní, jsem rád, že jsme je dorazili,“ prohlásil Rosol po rozhodující výhře 6:4, 7:6(6) a 6:3.

Plán byl jasný. S přehledem rychle skoncovat s oslabenou sestavou soupeře a pěkně se rozloučit s tradiční podobou Davis Cupu.

Češi si nemohli do barážového utkání přát moc lepších soupeřů než právě Maďarsko.

Od startu celého klání se ale jelo podle úplně jiných not, než těch očekávaných.

V Budapešti dostali svěřenci kapitána Navrátila tvrdý direkt skrze dvě porážky během pátku a soboty. Úplné KO ale nepřišlo.

Jiří Veselý zápas proti Matému Valkuszovi zvládl úspěšně po setech 6:7(4), 6:3, 6:2 a 6:4. Napravil tak dva dny starý šok v podobě prohry s osmnáctiletým Zsomborem Pirosem.

„Obrovská úleva. Celkově si myslím, že výkon byl daleko lepší i stabilnější. Po pátku jsem byl ještě druhý den dost zlomený,“ popisoval Veselý.

„Před zápasem jsem přemýšlel o tom, jaká je vlastně moje antuková hra, která mi vždy seděla. Mentálně i herně jsem se do toho snažil dostat a poslední dva sety už byly daleko lepší než ty páteční či úvodní dnešní. Jsem za toto vítězství ohromně rád. Zodpovědnost byla na mně a já to zvládl,“ pokračoval pětadvacetiletý tenista.

Pak už mohl s potenciální ostudou definitivně skoncovat Lukáš Rosol.

Ačkoliv Piros statečně vzdoroval, český tenista vyhrál ve třech setech 6:4, 7:6(6) a 6:3.

Celkové vítězství bylo na světě, ale hodně bolelo.

Lukáši, jak těžké bylo nastupovat na kurt za stavu 2:2? Především na psychiku to asi muselo být hodně náročné.
Pro nás to byl nejlepší stav, abych mohl ještě nastoupit já a poprat se. Dobrý byl začátek zápasu, trochu zaskřípal konec prvního setu, ale dohrál jsem to. Rozhodujícím prvkem zápasu byl druhý set, kdy se mi v koncovce podařilo utrhnout 8:6 v tiebreaku. A i kdybych prohrál třetí a čtvrtý set, tak on by nezvládl už hrát dál. Myslím, že byl na tom špatně fyzicky. Možná hrál nějaké divadlo nebo něco, ale já se soustředil na sebe, abych ho pořád tlačil a vytvořil nějaký tlak, co by nedokázal akceptoval.

Třetí zápas ve třech dnech. Cítil jste se dobře?
Neměl jsem na výběr. Chtěl jsem, abych to vzal do svých rukou. Bohužel v deblu jsme vedli 2:0 a nedohrálo se to. Teoreticky to mohlo být 3:0 a mohl být klid. Nepodařilo se Jirkovi doservírovat v pátém setu a stejně tak nám v deblu. Nebylo moc na výběr. Adama bolela ruka a Roman má asi natržené lýtko. Neměli jsme na výběr, ale stejně jsem chtěl hrát.

Už se koukáte do dalšího ročníku, co se bude dít? Máte zájem hrát?
Určitě. Nikdo neví jak to bude, ale za dva týdny bude los a uvidíme. Zájem hrát mám a chceme vyhrát předkolo a probojovat se do té týdenní skupiny. Máme šanci, že budeme nasazení. Bude to pro všechny novinka a věřím, že se s tím popereme a budeme bojovat až do konce.

Před zápasem jste byli v odhadech hodně opatrní. Když by vám někdo řekl, že to bude po sobotě 1:2, jak byste reagovali? To jste asi neočekávali ani v nejhorších scenářech...
Oni proti nám neměli co hrát, hráli s týmovou trojkou a čtyřkou. I proto hráli uvolněněji. My nebyli v nějaké extra roli favoritů a navíc je hnalo domácí publikum. Na jednu stranu jsme možná čekali hladší průběh, ale Davis Cup je prostě něco jiného. Vyhrávali jsme 2:0 v Nizozemsku a nakonec jsme se plácali. Podle mě před včerejškem už tady chodili trochu namistrovaní a my je dorazili. Jsem za to rád.

Tímto zápasem se zatáhne opona za starým formátem Davis Cupu. Na co vzpomínáte nejraději?
Finále jsou samozřejmě něco úplně speciálního. Celkově jsou to super zážitky. Mám odehraných pár zápasů, vítězných i dobrých. Vzpomínám třeba na Kazachstán, kam jsem dojel později. Mám spoustu dobrých vzpomínek, ale i těch horších, kdy se mi nepodařilo vyhrát nějaké těžké zápasy. Ale převládají ty hezké.

Když se ještě vrátíme ke kvalifikaci v příštím roce, tam se už nebude hrát na tři vítězné sety. Jaký na to máte názor?
Už v předkole se nebude hrát na tři vítězné? Nevěděl jsem o tom, ale jak to bude, tak to vezmem. Když se takhle nastaví pravidla, tak je to pro všechny stejný. Budu rád, když budu nominovaný a bude držet zdraví.

A pocitově? Co byste hrál raději?
Davis Cup by měl být takový jako je teď. Doma a venku, aby se hrálo s domácími fanoušky. Na tři vítězné. Ať jsou hráči připravení. Takhle se šance hrozně vyrovnávají.