Ty nevyužité brejkboly! Bolí to více než loňská daviscupová prohra, přiznal Jebavý

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Další rána na solar. Žádné pohodové vítězství se z pohledu českého týmu v Budapešti neurodí, to je po sobotním překvapení v deblu jasné. K němu došlo i přes to, že Roman Jebavý a Lukáš Rosol vedli 2:0 na sety. „Už jsme se do toho zamotali,“ prohlásil druhý jmenovaný po prohře s neznámými jmény Peter Nagy a Gabor Borsos. V neděli české tenisty čeká pod kapitánem Navrátilem zatím nezvládnutá mise.

Chemie uvnitř dua Jebavý-Rosol od úvodu sobotního zápasu skřípala. Do ideálu chybělo hodně. Favorizovaná dvojice podlehla domácím válečníkům Nagymu a Borsosovi 6:3, 6:4, 1:6, 2:6 a 4:6. Hráčům, kteří se v deblovém žebříčku nachází na 422. respektive 280. místě.

Vyhecováni domácím prostředím však veškeré rozdíly z papíru s přehledem smazali.

Přitom to navzdory ne příliš dobrému výkonu zpočátku vypadalo na vcelku pohodlnou jízdu. Jenže ve třetím setu Roman Jebavý a Lukáš Rosol z klidných kolejí vypadli. Jako by se dostali do silného proudu Dunaje, který by je unášel proti jejich vůli. A když se budeme dál nacházet v pomyslné rovině, skončili až v Černém moři.

Vše se začalo obracet o 180 stupňů po druhém dějství. „Romana jsem směroval takovým způsobem, že stačí zahrát standard, který jsme předváděli první a druhý set. I ty jsme ale nehráli dobře, tak jsme se snažili hrát tenis na jistotu,“ popisoval Rosol.

Následně se ale změnily podmínky, o což se postaral silnější vítr a přicházející tma. Osvětlení vrhalo na kurt nepříjemné stíny. „Oni si s tím poradili lépe. Jim narostla křídla, my jsme šli dolů. Ale pořád jsme měli brejkboly,“ pokračoval Jebavý.

„Po brejku na začátku třetího setu nás brejkli a všechno se sesunulo. Oni se o hodně zlepšili a hra se vyrovnávala. Ve čtvrté sadě jsme měli brejkboly, neproměnili je. To samé se opakovalo v následujícím setu. Mohlo to dopadnout tak i tak, měli více štěstí,“ připojil se Rosol.  

Opět, jako v pátečním utkání Zsombora Pirose s Jiřím Veselým, se postupem času čím dál tím více chytali domácí diváci. A ti byli pro hráče kapitána Gábora Kövese velkým dopingem. „Dostali se do euforie, při které hráli tenis, který normálně nehrají. Fanoušci je hnali a koncovku odehráli suprově,“ pochválil soupeře Jebavý.

Loni kousal porážku v nizozemském Haagu, teď musel překvapivě sklopit hlavu v Budapešti. „Byli jsme favorité a neměli jsme je vůbec pustit do takové formy, do které se dostali. Určitě jsem více zklamaný z tohoto zápasu, protože tento bod jsme měli do šatny donést, aby to v neděli bylo klidnější. Bolí to více. Ještě když jsme teď vedli 2:0 na sety,“ porovnal svá dvě jediná vystoupení v tradiční soutěži Jebavý.

Smutněl více navzdory tomu, že loni šlo v baráži tradiční soutěže o skutečné setvrání ve světové skupině či sestup z ní.

Všichni maďarští tenisté – do jednoho – neošlehaní velkými zápasy se nyní vezou na vlně. Ta naopak z vysoka padá na český tým. „Tlak v neděli bude, to je jasné, nedá se tomu vyhnout. Teď jsme se do toho po dvou porážkách už tak zamotali….S tím se musíme jen srovnat,“ řekl Rosol.

Odvrátit průšvih se pokusí Navrátilovi svěřenci za pět minut dvanáct. V případě neúspěchu by se baráž změnila v blamáž.

„Myslím si, že pro oba singly jsme papírově lepší, ovšem to jsme byli i první den a v sobotu. Stalo se několikrát, že jsme po druhém dni vedli 2:1, nakonec jsme prohráli 2:3. Budeme bojovat,“ třiatřicetiletý Rosol.

Rosol a spol. se poslední hrací den vydají na neznámou stezku. Ještě nikdy se totiž za éry současného kapitána, jež trvá od roku 2006, nestalo, že by nepříznivý výsledek 1:2 dokázali čeští hráči odvrátit.

Ostuda nyní klepe na dveře.

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí

Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy

12.9.

Bude to náročný test, říká kapitán Maďarů. Ještě smutní nad 22 let starou záležitostí

Lekce maďarštiny! Jak si čeští tenisté poradili se zapeklitým ugrofinským jazykem?

13.9.

Dilema s dvojkou? Rozhodly zkušenosti a forma, řekl Navrátil

Třísla už nebolí. Měsíc bez zápasu se ale někde podepíše, myslí si Veselý

14.9.

Davis Cup není Air Race. Nad Dunajem to ale může být pěkný konec staré éry

Promrhané vedení 4:1? Samozřejmě chyba, litoval po prohře s teenagerem Veselý

Premiérová výhra pod světly. Jsem rád, že se dohrálo v pátek, oddechl si Rosol