Po 30 letech konec. Kanadský deblista ukončí při Davis Cupu kariéru

- Jan Vojkůvka

Dlouhá a bohatá kariéra Daniela Nestora píše své poslední dějství. Kanadský tenista, kterému je letos už 46 let, odehraje svůj poslední profesionální duel. A nemohl si přát lepší kulisu – před domácím publikem v Davis Cupu.

Rodák z Bělehradu, jehož původní jméno zní Daniel Nestorovič, by mohl dělat tatínka řadě svých tenisových kolegů. Ve 46 letech je raritou, že stále hraje na nejvyšší úrovni. Ale i on už cítí, že nastal jeho čas. A svou derniéru prožije v Torontu po boku Vaska Pospisila, o 18 let mladšího krajana.

Ačkoliv letos Nestor vyhrál jen 6 zápasů a dalších 20 prohrál, ještě loni útočil na titul ve francouzském Montpellier. Věk ale zastavit nejde, navíc Kanaďan v této sezoně hrál bez stálého parťáka a prostřídal neuvěřitelných 17 spoluhráčů.

Jeho bilance je však úchvatná. Jeden z nejlepších deblistů historie je bývalou světovou jedničkou, vyhrál 91 titulů na okruhu ATP z celkem 151 finálových zápasů. Na kontě má osm grandslamových trofejí, 4 tituly na Turnaji mistrů a 28 vítězství na Masters.

„Mám spoustu výjimečných vzpomínek na celou svou kariéru. Snažím se vychutnávat každý okamžik z těchto dnů a nemůžu se dočkat, až s Vaskem půjdeme na kurt. Věřím, že ve svém posledním zápase budu hrát dobře,“ podotkl Nestor.

Kanadský tenista započal svou profesionální kariéru už ve svých 16 letech a během 30 sezon stihl odehrát i 75 daviscupových zápasů. Ve dvouhře zaznamenal bilanci 15 výher a 15 porážek, ve čtyřhře pak 33 vítězství oproti 12 prohrám.

Právě čtyřhra mu přinesla nejvíce úspěchů. Ve dvouhře nikdy nepatřil k absolutní tenisové špičce, ač se mu podařilo vystoupat na 58. místo světa v roce 1999. Na grandslamech došel ve stejném roce nejdále do osmifinále Wimbledonu.

A nyní, po dlouhých 30 letech, končí éra fenomenálního deblisty, zlatého medailisty z olympijských her v Sydney.