Premiérová výhra pod světly. Jsem rád, že se dohrálo v pátek, oddechl si Rosol

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Žádná těžká šichta. Lukáš Rosol si přichystal ráznou odpověď na překvapivé vedení maďarského daviscupového týmu. Matému Valkuszovi nepovolil jediný set. A mohl mít dvojnásobnou radost. „Je to pro mě velké vítězství, protože se jedná o první vyhraný zápas pod světly v mojí kariéře,“ řekl český reprezentant.

Oproti předchozí neúspěšné bitvě Jiřího Veselého si udělal procházku růžovým sadem. Lukáš Rosol nedopustil, aby v páteční večer došlo z českého pohledu k tenisovému průšvihu.

Maté Valkusz nenavázal na svého kolegu z týmu, a tak se na dvorci zdržel o takřka tři hodiny méně. Třiatřicetiletý Rosol ho porazil ve třech setech 6:1, 6:2 a 6:4.

Povinnost byla splněna.

Ačkoliv český tenista do zápasu s dvacetiletým soupeřem rozhodně nešel za lehké situace, opřen o své zkušenosti nemusel čelit nervozitě. „Nemůžu říct, že bych cítil tlak, to spíše on. Je jedničkou týmu a zatím v Davis Cupu neodehrál jediný zápas,“ vžil se do role protivníka Rosol.

Na hřišti to zvládl bleskovým způsobem, ale doba před jeho „mačem“ se velmi protáhla. „Počítal jsem s tím, že budu hrát okolo šesté sedmé, nakonec jsem začínal chvilku před osmou hodinou. Jsem rád, že jsem to stihl odehrát ještě pátek, než kdyby se mělo dohrávat v sobotních ranních hodinách. Čekání určitě příjemné nebylo, ale srovnal jsem se s tím lépe než on,“ pokračoval muž, jenž si za výběr kapitána Jaroslava Navrátila zahrál poprvé v roce 2011.

Jako jediný z nominovaných Čechů v minulosti narazil na některého z maďarských protivníků, kteří figurují v současném kádru Gábora Kövese. Byl jím však jen Attila Balázs, který kvůli zranění do víkendových bojů nezasáhne. A tak neznalost Valkusze vyvolala lehké obavy. „Nevěděl jsem, čím mě může překvapit. S kapitánem jsem se domluvil, že v rozehrávce budu hrát všechno, abych zjistil, jak bude reagovat. Chtěli jsme ho co nejrychleji přečíst,“ popisoval Rosol předzápasovou taktiku.

Duely pod otevřeným nebem ve večerních hodinách mu doposud žádnou radost nepřinášely. S tím je teď konec. „Je to pro mě velké vítězství, protože se jedná o první vyhraný zápas pod světly v mojí kariéře.“

Faktorů komplikujících hru za umělého osvětlení je více. „Koordinace, vidění míčku při servisu a tak dále. Nemohl jsem se proto opřít o nejrychlejší podání, ale snažil jsem se, aby aspoň velké procento prvních servisů padalo do kurtu,“ poznamenal dvojnásobný vítěz titulu na okruhu ATP, který si i tak připsal do statistik devět es.

V hlavním městě Maďarska si na úvod počínal velmi suverénně. „Venku se mi hraje dobře. Lépe než u nás. Mám za sebou už tolik zápasů. Nemůžu sice říct, že je to rutinní záležitost, ale na zápasy v Davis Cupu jsem zvyklý. Nedělá mi to problém,“ zakončil Rosol.

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí

Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy

12.9.

Bude to náročný test, říká kapitán Maďarů. Ještě smutní nad 22 let starou záležitostí

Lekce maďarštiny! Jak si čeští tenisté poradili se zapeklitým ugrofinským jazykem?

13.9.

Dilema s dvojkou? Rozhodly zkušenosti a forma, řekl Navrátil

Třísla už nebolí. Měsíc bez zápasu se ale někde podepíše, myslí si Veselý

14.9.

Davis Cup není Air Race. Nad Dunajem to ale může být pěkný konec staré éry

Promrhané vedení 4:1? Samozřejmě chyba, litoval po prohře s teenagerem Veselý