Davis Cup: Veselý prohrál s outsiderem v pěti setech, Rosol bleskově srovnal

- Filip Lefenda, Jakub Slunečko

Čeští tenisté dnes na antuce v Budapešti rozehráli daviscupové klání s domácím Maďarskem, ale takhle si úvod víkendu určitě nepředstavovali. Jiří Veselý totiž vyhořel proti outsiderovi Pirosovi (419. hráč světa), i když byl po celý zápas o krok vepředu a v rozhodujícím pátém setu dokonce vedl 4:1. Piros podporovaný domácím publikem ale dotáhl zázrak do úspěšné realizace a po dlouhém zápase získal nejen největší vítězství kariéry, ale i první bod pro Maďarsko. O srovnání stavu se posléze naštěstí postaral Lukáš Rosol, který v souboji s Matém Valkuszem neztratil ani jeden servis a zvítězil po suverénním výkonu 6:1, 6:2 a 6:4. Vítěz celého střetnutí si zajistí pozici mezi nasazenými týmy při losu úvodního kvalifikačního kola v příštím ročníku.

Zsombor Piros – Jiří Veselý 3:2 (3:6, 6:4, 4:6, 7:6(3), 7:5)
Výjev z budapešťské antuky se bude Jiřímu Veselému ještě asi dlouho zjevovat ve zlých snech. Na kurt proti němu nastoupil osmnáctiletý Zsombor Piros – chlapec připomínající spíše podavače míčků než daviscupového reprezentanta.

Měla to být jasná záležitost, hádalo se jen, kolik Veselému zabere času, než Pirose z kurtu vyprovodí.

A na začátku vše odpovídalo předpovědím. První set celého daviscupového klání si podle očekávání zajistil favorit Jiří Veselý. 91. tenista světa proti Maďarovi nacházejícímu až v páté stovce žebříčku ale nezačal vůbec dobře, což mohlo být varováním...

Hned ve třetím gemu přišel Čech o podání a prohrával 1:2. Brejk si ale Veselý hned vzal zpátky a zkušeně čtyřmi gemy otočil na 5:2. Maďar si následně sice ještě vyhrál jedno podání, český dlouhán pak ale první sadu s přehledem doservíroval, set si vzal stylově esem.

Průběh podobný tomu prvnímu měl i set číslo dva. Piros znovu získal brejk jako první, vedl 3:0, potom 4:1. Pak se ale Veselý opět vrátil do hry a srovnal na 4:4. Jenže poslední gem celého setu zase nezvládl. Mladý Maďar sebral favoritovi opět podání a druhou sadu vyhrál po chybě Veselého do sítě 6:4.

Schylovalo se k překvapení, které ale pětadvacetiletý Čech nechtěl připustit. I proto do třetí sady nastoupil zase lépe. Už si nenechal utéct začátek setu a za stavu 3:3 si vypracoval tři brejkboly. Nakonec ovládl celý set 6:4 a pokračovalo se dál. 

Chtělo by se věřit tomu, že Veselý proti osmnáctiletému outsiderovi už využije zkušenosti a čtvrtý set s přehledm ovládne. Nestalo se tak. Po opatrném průběhu se šlo do tiebreaku, kde maďarský mladíček v pravou chvíli zase zapl na plné otáčky, zariskoval a dostal se do vedení 6:3. Hned první setbol pak využil nádherným bekhendem po lajně.

Rozhodoval tak až pátý set. V něm Veselý opět rychle vedl, dokonce 4:1 a 30:0! Piros se po kurtu vláčel, stěžoval si na zdravotní problémy, ale po chytrém divadlu hned rychle vystartoval za míčem a překvapil všechny skvělým úderem. A zakousl se do své životní šance naplno...

Dokázal srovnat na 4:4, což Veselého psychicky rozložilo. Začal dělat chyby, kdežto mladý Maďar předvedl neskutečnou mentalitu a chyb z jeho raket naopak ke konci zápasu ubývalo. Za stavu 5:5 sebral Veselému servis a zápas pak v obrovské euforii dopodával do zázračného konce.

Veselého soupeř přitom figuruje až v páté světové stovce a budoucnost má teprve před sebou. Kromě menších turnajů kategorie Futures zkouší osmnáctiletý Maďar čím dál častěji také kvalifikace challengerů. Čeští tenisoví příznivci jej tak měli možnost vidět třeba v Liberci, kde se skrze tři kvalifikační střetnutí prodral až do osmifinále tamějšího Svijany Open.

Maté Valkusz – Lukáš Rosol 0:3 (1:6, 2:6, 4:6)
Rosol načal druhé utkání ve velkém stylu. Nejprve uhrál vlastní servis a posléze připravil Valkusze skrze shodu o podání. Brejk vzápětí potvrdil, za stavu 4:1 pak český hráč aktivní hrou vybojoval další brejk. Sadu, v níž Maďar pod tlakem nevěděl, kde mu hlava stojí, zakončil třiatřicetiletý Rosol na servisu.

Ve druhé sadě musel zkušený Čech za stavu 0:1 odvracet brejkbol, zahrál však soupeři do bekhendu a vynutil si chybu. Servis tak Rosol uhájil, aby vzápětí skrze tři vlastní možnosti na prolomení servisu získal vedení. Také tento brejk český tenista potvrdil, v sedmé hře si navíc vynutil další úspěch na returnu. Naprosto dominantní výkon tak přinesl za dva odehrané sety ztrátu pouhých tří her. 

Třetí sada byla nejvyrovnanější. Rosol nejprve ve čtvrtém gemu odvrátil na servisu nepříznivý stav 0:40, aby hned v dalším gemu bodoval na příjmu. Za stavu 4:3 čelil Čech dalším dvěma hrozbám, také tentokrát je však útočnou hrou zlikvidoval. V posledním gemu se Valkusz dokázal na returnu dotáhnout ze stavu 40:15 na shodu, třetímu mečbolu už ale podlehl.

Po prvním hracím dnu je tak v Budapešti stav barážové série mezi Maďarskem a Českou republikou nerozhodný 1:1.

Davis Cup, Budapešť (muži, HUN, antuka)
Baráž
Zsombor Piros (HUN, 419.) – JIŘÍ VESELÝ (91.) 3:6, 6:4, 4:6, 7:6(3), 7:5
Maté Valkusz (HUN, 271.) – LUKÁŠ ROSOL (185.) 1:6, 2:6, 4:6