Berdych o životě bez rakety: Nesmí mě nic bolet, teprve pak budu přemýšlet o návratu

- Filip Lefenda

Už delší dobu jej trápila bolavá záda, a tak si řekl dost! Příští týden to bude už čtvrt roku, co se Tomáš Berdych objevil naposledy na soutěžním kurtu. Od té doby přišel mimo jiné o Wimbledon i US Open a propadl se v žebříčku až do osmé desítky. Jaký je aktuální stav dvaatřicetiletého tenisty?

„Jsem ve fázi, kdy se snažím dát do pořádku své zdraví,“ prozradil ještě stále nejvýše umístěný Čech na singlovém žebříčku ATP v rozhovoru pro Českou televizi. „Absolvuji spoustu cvičení – rehabilitačního i kompenzačního,“ přiblížil své docházky za uznávaným docentem Kolářem.

„Musel jsem udělat rozhodnutí, které vzniklo před Wimbledonem,“ vracel se myšlenkami do nelehkého období. „Už to dále nešlo, záda mě trápila delší dobu. Rozhodl jsem se, že s tím musím něco dělat,“ uvědomil si poté, co v londýnském Queen´s Clubu prohrál už v prvním kole s francouzským veteránem Benneteauem.

Raketu tak aktuálně vůbec nepotřebuje. „To k tomu ale patří, musím se s tím popasovat,“ přiznává s úsměvem Berdych, který by nerad cokoliv zakřikl. „Časový plán mám, ale nechci nic říkat dopředu. Nevím, jak se to bude vyvíjet,“ komentoval téma návratu na kurty.

„Existuje nástřel ideálního programu, ale nechci ho mít nikde nad sebou pověšený jen z toho důvodu, že to tak nutně musí být. Chci být v první řadě zdravý a bez bolestí. Aby až budu znovu podstupovat zátěž, bylo vše v pohodě,“ má jasno majitel třinácti trofejí z okruhu ATP.

„Člověk bude samozřejmě unavený, ale nesmí ho nic bolet,“ ví dobře. „Teprve poté budu přemýšlet o tom, že se vrátím do zápasového kolotoče. Ve stavu, v němž jsem končil, už bych hrát nechtěl,“ přiznal Berdych.

Dvojnásobný vítěz Davisova poháru připustil, že ideální by byl comeback zkraje nové sezóny. Hnacím motorem by mu mohly být i návraty některých jeho vrstevníků. „Pokud to půjde tak, jak bych si přál, bylo by to pro mě asi tou největší motivací,“ vzpomněl například někdejší marody Djokoviče či Del Potra.

Zároveň ale odmítá, že se musí vrátit za každou cenu. „Nikdy jsem během své kariéry v takovéto situaci nebyl. Spoustu let mám za sebou. Že bych si musel za každou cenu připsat další sezónu, to už opravdu nepotřebuji,“ sdělil Berdych otevřeně. „Tenis mě samozřejmě strašně baví a mám ho rád, ale za určitých podmínek. Pokud bude vše super, budu se na návrat těšit. Bylo by výzvou vyzkoušet si, zda se mi podaří dostat se ještě na úroveň, jakou bych si představoval,“ zakončila povídání z Prostějova bývalá světová čtyřka.