Bezvýznamná baráž? Češi nehrají jen o čest, bojují i o nasazení

- Jan Vojkůvka

Až v Budapešti v pátek rozehraje Jiří Veselý svůj souboj se Zsomborem Pirosem, zahájí tím barážové utkání Davis Cupu, které po změně formátu týmové soutěže trochu ztratilo svůj smysl... Nebo snad ne? Skutečnost je trochu odlišná. Češi totiž budou bojovat o nasazení pro kvalifikaci v příštím roce.

Nový formát Davis Cupu, které bylo v srpnu schváleno na zasedání ITF ve Spojených státech, přineslo významné změny. O salátovou mísu se bude bojovat na konci sezony na turnaji pro 18 zemí. Do turnaje se dostanou semifinalisté letošního ročníku, týmy na divokou kartu a také úspěšní kvalifikanti.

Těch bude celkem dvanáct a vzejdou z únorových duelů, tedy z období, kdy se tradičně hrálo první kolo soutěže. Vzhledem k široké kvalifikaci tak letošní baráž není bojem o návrat či udržení se v elitní skupině. Tím zápasy ztratily trochu svůj punc a dramatičnost.

Přesto ale český tým má o co hrát. Pokud v Maďarsku zvítězí, dostane se mezi nasazené týmy. Tím si zajistí, že v kvalifikaci budou mít šanci hrát s některým ze slabších výběrů. Naopak porážka by Čechy nejspíše žebříčkově odsunula mezi nenasazené. A tedy do části kvalifikace, v níž by hrozily mnohem silnější soupeři.

Pro Veselého, Rosola, Pavláska a Jebavého je tak víkend v Maďarsku přeci jen hodně důležitý. Je totiž velký rozdíl, když musí hrát kvalifikaci proti Německu, Belgii či Itálii a nebo si pravděpodobně zahrát proti týmům jako je právě Maďarsko, Kolumbie či Uzbekistán.

Rozhodně tak baráž nebude tak bezvýznamná, jak se na první pohled mohlo zdát...