Třísla už nebolí. Měsíc bez zápasu se ale někde podepíše, myslí si Veselý

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Oba jsou ve svých zápasech jasnými favority. „Pracovali jsme celý týden, aby bylo vše na víkend připravené. Myslím, že se nám to daří,“ říká Lukáš Rosol, pro nadcházející daviscupové klání česká dvojka. Číslem jedna bude Jiří Veselý, u kterého se čekalo na stav pošramoceného třísla. Bolesti se naštěstí nedostavily. Svěřenci Jaroslava Navrátila mají zelenou pro vyloupení hlavního maďarského města.

Čekají se od nich takřka povinné body. Jsou to sice jen statistiky, které zápasy nerozhodují, nicméně dohromady mají čeští tenisté v žebříčku oproti svým pátečním soupeřům 414 míst náskok. O 39 víc odehraných utkání v Davis Cupu…

Nic jiného než dvoubodové vedení po prvním dni nemůže být cíl.

Velký tlak na český tým a zodpovědnost v Maďarsku vyhrát?

„Oni budou nervózní, oni jsou nováčci v týmu. Jsou mladí, nemají v Davis Cupu nahrané zápasy a nastoupí před domácím publikem. O to se ale zase mohou opřít. Uvidíme,“ rozjímal zkušený Lukáš Rosol.

Na druhé straně barikády budou doopravdy o víkendu stát tradiční soutěží neošlehaní tenisté. Na vině je špatný zdravotní stav maďarské opory. „Včera jsme četli, že Atilla Balázs nenastoupí, nějak jsme s tím počítali. Z jejich nominace nejsme nijak překvapení.“ uvedl třiatřicetiletý hráč, který taktéž sám nebyl překvapený z toho, že ho kapitán pro víkend jmenoval týmovou dvojkou.

„Tak nějak jsem to čekal i podle výsledků na tréninku. Dnes ráno mi kapitán oznámil, že budu plnit roli dvojky. Myslím si, že vybral správně. Uvidíme, jak to bude po pátku vypadat,“ poznamenal s úsměvem Rosol, jehož zápas Maté Valkuszem bude v pátečním programu druhým v pořadí.  

Davis Cup v Maďarsku odšpuntuje Jiří Veselý. „Roli jedničky jsem očekával. Počítal jsem zkrátka s tím, že budu hrát, protože žebříčkové postavení na to mám,“ řekl sebejistě majitel jednoho titulu ATP, kterého na úvod čeká osmnáctiletý Zsombor Piros.

Jediným rizikovým faktorem, jenž by mohl českou nominaci překopat, bylo Veselého levé tříšlo. „Víceméně šlo jen o to, jestli se stihnu připravit a nohu doléčit. Jsem rád, že jsem ve středu odehrál plnohodnotný set, žádné bolesti nebyly. V té chvíli bylo jasné, že nastoupím,“ upřesnil pětadvacetiletý hráč.

Stále se ale může ze začátku potýkat s nedostatečnou vyhraností. Vždyť naposledy hrál před více než měsícem. „Už se herně přibližuji svému standardu, ale nemůžu říct, že bych byl ve své nejlepší formě. To bych lhal sám sobě. Měsíc, který jsem nehrál, se někde podepíše, ale stále si myslím, že jsem ve slušné formě. Když to zvládnu po fyzické stránce, tak nevidím důvod, proč být kvůli mé hře nervózní,“ řekl Veselý.

A tak může český tým v plné palbě směle směřovat za vítězstvím.

 „Pracovali jsme celý týden, aby bylo vše na pátek, sobotu a neděli připravené. Myslím, že se nám to daří. Nikdo se nezranil, takže vzhůru do víkendu,“ prohlásil spokojeně Rosol.

I po několika dnech nemůže na hlavní místo víkendového dění, budapešťský antukový dvorec, říct jediné špatné slovo. „Udělali ho fakt dobře. Mysleli jsme, že když je na parkovišti, tak že bude měkký, bude se drolit. Od prvního dne byl ale úplně rovný. Nevím, jak dlouho to museli dělat. Například kurt, který se stavěl v dubnu v ostravské aréně, byl, zřejmě především kvůli vlhkosti, špatný,“ vrátil se vzpomínkami zpět do letošního dubna Rosol.

Na vychvalovaném povrchu nacházejícím se v 9. okrsku hlavního maďarského města započne bitva od pátečních 15:00.

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí

Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy

12.9.

Bude to náročný test, říká kapitán Maďarů. Ještě smutní nad 22 let starou záležitostí

Lekce maďarštiny! Jak si čeští tenisté poradili se zapeklitým ugrofinským jazykem?

13.9.

Dilema s dvojkou? Rozhodly zkušenosti a forma, řekl Navrátil