Dilema s dvojkou? Rozhodly zkušenosti a forma, řekl Navrátil

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Český daviscupový kapitán neměl před losem víkendového zápasu s Maďarskem příliš těžkou hlavu. Jedničku Jiřího Veselého už tříslo netrápí a Lukáš Rosol se v uplynulých dnech nacházel v herní pohodě. Tato nominace se nabízela. „V poslední době předváděl určitě lepší výkony než Adam Pavlásek,“ poznamenal směrem k Rosolovi Jaroslav Navrátil.

Na obrazovce s rozlosováním vyskočilo nejprve jméno mladičkého domácího tenisty Zsombora Pirose a hned vedle něj Jiří Veselý.

O políčko níže se nacházeli Máté Valkusz, který v Davis Cupu zatím neodehrál jediný zápas, a Lukáš Rosol. Druhý jmenovaný vyhrál „minisouboj“ uvnitř týmu s Adamem Pavláskem. 

„Pro tuto nominaci jsem se rozhodl ve středu večer,“ prohlásil o pár minut později kapitán Jaroslav Navrátil.

Při nedělním odjezdu do Maďarska ještě netušil, jak to bude vypadat o pár dní později. Především kvůli stavu levého třísla Veselého. „Jsem hlavně rád, že jsou kluci zdraví, protože Jirka měl trable, kvůli kterým nenastoupil na US Open. Lukáš Rosol zatím hrál opravdu dobře, tak z toho důvodu jsem se rozhodl pro tyto dva hráče,“ řekl jednašedesátiletý muž.

Česká jednička se na kurtech v zápasovém rytmu neukázala od 10. srpna, kdy skrečovala utkání s Portugalcem Sousou. „Říkal, že se cítí na sto procent, žádné problémy nemá. Samozřejmě trochu riskuje, protože měsíc nehrál žádný turnaj. Ovšem sám říkal, že je fit a chce hrát, což je podstatné. A proto musí nastoupit,“ poznamenal směrem k Veselému Navrátil.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Davis Cup v Maďarsku je rozlosován! Zítra ve tři odstartuje zápas Jiří Veselý proti Zsomboru Pirosovi.

Příspěvek sdílený Tenisový svět (@tenisovysvetcz),Zář 13, 2018 v 3:38 PDT

Kapitánova volba číslo dvě také nebyla nikterak složitá. „Zaprvé rozhodly zkušenosti. A zadruhé, v poslední době předváděl určitě lepší výkony než Adam. Jeho výsledky nebyly úplně ideální, nicméně tady na sobě zapracoval a zlepšoval se. Tréninky byly velice vyrovnané, ale Lukáš je trochu zkušenější hráč,“ pokračoval ve zdůvodnění svého výběru Navrátil.

O víkendu ho čeká poslední zápas ve starém formátu Davis Cupu, v rámci něhož odšéfoval z lavičky velký počet duelů. Žádný z nich se ale nekonal na tak zajímavém místě, jako nyní v Budapešti. „Asi ne. Většinou jsme hráli v halách, nebo třeba ve Francii jsme nastoupili v areálu Rolanda Garrose. Toto je první utkání na podobném místě,“ zapřemýšlel český kapitán, který si však na nic nestěžuje.

„Hrajeme sice na parkovišti, ale organizátoři připravili velmi slušný kurt a dobrou kulisu, takže si myslím, že to odpovídá prestižnosti Davis Cupu,“ doplnil Navrátil.

Proti Maďarsku jsou čeští tenisté superfavorité, neboť podle očekávání nenastoupí Atilla Balázs. Po Mártonu Fucsovicsovi, jenž v nominaci vůbec není, druhý nejlepší domácí hráč. Místo tak zbylo na nezkušené benjamínky. Neztratí tím zápas atraktivitu? „Je to škoda především pro maďarského kapitána,“ uvedl Navrátil. Zadarmo to však jeho svěřenci mít nebudou. „Na druhou stranu ti mladí kluci dostávají velkou šanci, mohou se ukázat před domácím publikem. Proti naším hráčům nemají co ztratit a můžeme čekat těžké zápasy. Doufám, že to zvládneme,“ uzavřel.

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí

Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy

12.9.

Bude to náročný test, říká kapitán Maďarů. Ještě smutní nad 22 let starou záležitostí

Lekce maďarštiny! Jak si čeští tenisté poradili se zapeklitým ugrofinským jazykem?