Máš naši důvěru! Sudí Ramos bude rozhodovat semifinále Davis Cupu

- Jan Havlovic

Portugalský tenisový sudí Carlos Ramos dostal od ITF důvěru rozhodovat víkendové klání semifinále Davisova poháru mezi výběry Chorvatska a Spojených států amerických, které začíná tento pátek v Zadaru. Mezinárodní tenisová federace vyslovila Ramosovi důvěru i přes incident se Serenou Williamsovou ve finále ženské dvouhry na US Open.

O umpirových rozhodčích se v médiích píše zřídkakdy. Naposledy o Polce Martě Mrozinské, která rozhodovala duel Karolíny Plíškové na turnaji v Římě. V posledních dnech se hodně mluvilo o Portugalci Carlosu Ramosovi.

Zkušený rozhodčí potrestal ve finálovém duelu ženské dvouhry na US Open Serenu Williamsovou nejprve ztrátou fiftýnu a následně i ztrátou celého gemu. Ramos zůstal ledově klidný i přes hlasitý nesouhlas domácí Američanky, která v tu dobu útočila na 24. grandslamový titul. (více ZDE)

Po samotném finále se mluvilo především o daném incidentu, nikoliv o zasloužené vítězce Japonce Naomi Ósakaové. Vedení WTA se v oficiálním prohlášení postavilo za Serenu Williamsovou. Mezinárodní tenisová federace naopak vyslovila souhlas s jednáním sedmačtyřicetiletého Ramose.

Portugalský rozhodčí nyní dostal na povel další tenisové duely. Ramos v tomto týdnu odcestuje do chorvatského Zadaru, kde bude od pátku do neděle rozhodovat semifinálové klání Davisova poháru mezi Chorvatskem a Spojenými státy americkými.

Ramos poskytl v Portugalsku, kde žije, krátký rozhovor pro deník Tribuna Expresso. „Jsem v pohodě, navzdory okolnostem. Nemusíte se o mě bát,“ vzkázal dlouholetý tenisový rozhodčí.

Novinářům rovněž sdělil, že obdržel v posledních dnech stovky povzbuzujících zpráv od rodiny, kolegů, hráčů i bývalých tenistů. Ramos také hovořil o tom, že se raději vyhýbá sociálním sítím a v New Yorku nevycházel do ulic, aby předešel případným konfliktům.