Bude to náročný test, říká kapitán Maďarů. Ještě smutní nad 22 let starou záležitostí

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Svůj tým by měl rád v úplně jiném stavu. Bez Fuscovicse a zřejmě i další opory Atilly Balázse to bude v singlových utkáních těžká šichta. „Uvidíme, co vaše reprezentace dovolí. Když budou čeští tenisté příliš dobří, co zmůžeme? Ale budeme se rvát,“ vzkazuje kapitán maďarského daviscupového týmu Gábor Köves.

Velitel reprezentační lavičky tak trochu závidí svému kolegovi Jaroslavu Navrátilovi. „Stále můžete vidět, že vaši tenisté mají zájem o to reprezentovat. Přijeli jste s nejlepším týmem, jaký teď máte k dispozici. Tomáš Berdych už se v Davis Cupu neobjevuje, ale myslím si, že předtím odvedl velký kus práce. A už to prostě cítil tak, že se musí týmové soutěže vzdát. Bylo toho na něj moc,“ chápe rozhodnutí finalisty z Wimbledonu Gábor Köves.

„Co vím, jste tu s tím nejlepším i přes to, že tento zápas nemá zase takovou důležitost jako dříve. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Pro nás je to bohužel těžké, protože jednička týmu není k dispozici,“ připomněl kapitán absenci hvězdy Mártona Fucsovicse.

To ale směrem k víkendu není jediná ztráta. Attila Balázs, který už je dlouhé roky členem maďarského daviscupového týmu, nehrál od konce července. A zdá se, že zdravý jako rybička zatím stále není. „Ve dvouhře by neměl hrát. Bude to pro nás náročný test,“ nastínil osmačtyřicetiletý muž.

Spoléhat tak bude muset třeba i na mladičkého teenagera Zsombora Pirose. Zda ale nakonec přece jen Balázs nevyběhne v pátek na budapešťský kurt s oranžovou drtí, ví jen Köves a spol.

Každopádně to není Kövesův tým, od kterého se očekává výhra.

„Navzdory tomu, že nejsme favorité, pokusíme se z hráčů dostat to nejlepší a uvidíme, co váš tým dovolí. Když budou čeští tenisté příliš dobří, co zmůžeme? Ale budeme se rvát a Češi to nebudou mít o víkendu lehké. To je jasné,“ říká Köves.

Sám na Českou republiku v Davis Cupu už narazil. Ještě jako hráč si v roce 1996 zahrál na koberci v plzeňské hale Lokomotiva. „Pět prohraných mečbolů,“ běduje ještě po dvaadvaceti letech. Samozřejmě ale už s úsměvem na rtech. „Bylo to v deblu proti Sukovi a Vačkovi. Nebo Vackovi?“ zapřemýšlel se nad výslovností jména Daniela Vacka, který to v žebříčku dotáhl až na 26. místo. „Tehdy to bylo těžké, protože hrál i Petr Korda. Moc šancí jsme neměli. Ale za tento konkrétní zápas čtyřhry jsme mohli získat aspoň jeden bod,“ vrátil se do minulosti maďarský kapitán.

Nyní jsou v celkové bilanci vzájemných zápasů mezi Maďarskem a Českem, potažmo Československem, domácí v nepříznivém manku 1:2.

Pokud by Kövesův tým tuto statistiku vyrovnal, jednalo by se o velké překvapení.

Jasno bude už za pár dní.

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí

Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy