Osvětlení je fakt dobře vyřešené, pochvaloval si Jebavý. Vadily jen mouchy

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Sám si za tmy pod velkou dávkou luxů možná ani nezahraje, daviscupový debl je totiž na programu v sobotu už od 16:00. Přesto Romana Jebavého potěšilo, jakým způsobem je kurt v hlavním městě Maďarska osvětlený. Z turnajů na okruhu totiž nemá s večerními zápasy příliš dobré zkušenosti.

Areál se českým reprezentantům poprvé ukázal v nočním županu. A nutno podotknout, že v novém oděvu vypadal budapešťský – jinak skromný – dvorec velmi elegantně.  

Nicméně na krásu se nehraje, důležité je využití v praxi. I to ale rozhodně splňovalo parametry.

Po takřka dvou dnech na velmi výživném sluníčku přišel trénink pod potemnělou oblohou vhod.

„Pro mě to bylo stoprocentně příjemnější. Není takové teplo, nefoukal vítr a osvětlení tady mají výborně udělané. Samozřejmě je to něco jiného při servisu a smečích, ale jinak si myslím, že je vidět dobře, a možná to pro nás všechny bude příjemnější,“ prohlásil Roman Jebavý.

Ten si v pondělí stěžoval na ostré odrazy slunce od sedaček. „Ty se opravdu dost leskly, trochu mi to vadilo, stejně tak Adamovi (Pavláskovi). Podle mě to mají za tmy fakt dobře vyřešené,“ popisoval osmadvacetiletý tenista.

Za svitu měsíce si občas zahraje i v jiných destinacích. „Není to běžné, ale několik takových turnajů je. Například v Umagu, kde jsme letos hráli s Jirkou Veselým snad každý zápas za umělého osvětlení,“ připomněl Jebavý podnik, na kterém s reprezentačním kolegou došli až do finále. „A zrovna tam bylo světlo nic moc, všichni hráči jsme si stěžovali. Tady, když se člověk podívá, tak na první pohled vidí, že je to o hodně lepší.“

I když jsou zde večerní podmínky nastaveny ideálně, specialista na čtyřhru upřednostňuje denní variantu zápasů. „Navíc ten debl je ještě rychlejší. Ale tady snad bude opravdu dobře vidět. Ke všemu osvětlení by při naší čtyřhře mělo být až úplně ke konci, takže by to mělo být v pohodě,“ řekl muž, který si premiéru v Davis Cupu odbyl v loňské baráži s Nizozemskem.

Navzdory pozitivním ohlasům má kurt pod září světel své mouchy. A to doslova. „Už když jsem trénoval já, tak mouchy na nás šly a otravovaly. Ale neměl by to být nějaký problém. Pro všechny je to stejné,“ uvedl s úsměvem Jebavý.

A není to jen okřídlený hmyz, koho ostré světlo přitahuje. „Je zajímavé sledovat, jak každý, kdo jde nebo jede okolo do nákupního centra, tak se zastaví a říká si: ,Co se tady děje?',“ přidal svůj postřeh tiskový mluvčí týmu Karel Tejkal k tomu, že osvětlený kolos u parkoviště je přirozeně velkým magnetem.

Rušivým elementem může být i doprava ve vzduchu. Letadla se po vzletu z letiště Ference Liszta nachází ještě relativně nízko nad kurtem. V tenisovém kalendáři je ale v tomto ohledu mnoho horších měst. „V New Yorku létalo letadlo více než nelétalo. V Londýně taktéž,“ usmál se Jebavý. „Tenisté jsou na to zvyklí,“ zakončil. 

Zpravodajství z maďarské Budapešti den po dni:

9.9.

Expres s daviscupovým nákladem vyrazil směr Budapešť. Naposledy v tradičních kolejích

Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

10.9.

Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

Rosolovi Budapešť hned sedla. Dost času na to být ještě lepší, zdůraznil

11.9.

VIDEO: Tady to o víkendu vypukne. Pavlásek představuje daviscupové dějiště

Na parkovišti hrál málokdo, smál se Veselý. Důležitá je ale parta, ne zázemí


Galerie