Grandslamy jsou víc, ale olympiáda je speciální, shodují se Djokovič a Kerberová

- Jan Vojkůvka, foto: Pavel Lebeda

Jasným vrcholem pro tenisové hráče byly, jsou a budou grandslamové turnaje. Na tom se špičkoví hráči i hráčky téměř jednohlasně shodují. Ale zatímco pro některé není vidina olympijských her něčím zvláštním, pro hrstku jsou Hry speciální.

Smutný je pohled na entry listy do olympijského Ria, v němž nefiguruje několik důležitých jmen z elitních dvacítek žebříčků ATP i WTA. Naštěstí, jak už to tak bývá, pro mnohé hvězdy jsou olympijské hry velkým lákadlem, ač přiznávají, že turnaje velké čtyřky jsou přeci jen důležitější.

Je to však pochopitelné. Vítěz grandslamového turnaje získá nejen ohromné prize money, ale především 2000 bodů do žebříčku, který je pro tenisty i tenistky prioritní v celé jejich kariéře. To potvrdil i Novak Djokovič po svém titulu v Torontu na ATP World Tour 1000, který zároveň odmítl, že by měl někdy myšlenky na vynechání turnaje v Riu.

Ne, ne, opravdu ne. Myslím, že je to vše v našich myslích. Opravdu nepřemýšlím nad negativními věcmi a věcmi, které by mohly způsobit strach či obavy z něčeho, jako jsou viry nebo bezpečnostní otázky. Určitě tam jsou. V jistém smyslu musíme být opatrní. Ale snažím se na to dívat z té lepší stránky. Jsem součástí olympijských her. Je to vzrušující město a země, která je doslova vášnivá pro sporty. Budou tam miliony lidí, další miliony budou koukat na televizi. Nemohu se dočkat, až tam budu,“ řekl na tiskové konferenci po finále v Torontu.

Po grandslamech je to největší událost, kterou v tenise máme. Samozřejmě, grandslamové turnaje jsou cennější, protože v historických knihách se nejvíce počítají úspěchy na nich,“ přiznává Djokovič, který tak potvrzuje fakt, že grandslamové turnaje jsou na vrcholu pro tenisové hráče, ale zároveň olympiáda patří k důležitým událostem.

To ostatně potvrzuje i Němka Angelique Kerberová, světová dvojka na ženském žebříčku. „Myslím, samozřejmě, že pro tenisové hráče jsou grandslamové turnaje nejdůležitější. Ale zároveň, samozřejmě, se těší, jako já, na olympiádu, protože je jen jednou za čtyři roky. Je to čest hrát za Německo. Pochopitelně udělám všechno pro to, abych vyhrála medaili a je jedno jakou,“ řekl Kerberová.

Němce se letos v Austrálii podařilo získat první grandslamový titul v kariéře a tak nyní může porovnávat, co by na jejím žebříčku hodnot mělo vyšší cenu. „Ale jo, grandslamový titul je pořád grandslamový titul. Je těžké to srovnávat, protože je to dost rozdílné, ale jsem šťastná, že jeden mám,“ přiznala nakonec.

Na olympijské hry však jede s nejvyššími ambicemi. Koneckonců jako světová dvojka, vítězka Australian Open a finalistka Wimbledonu z této sezony musí mít jen vysoké cíle. „Mou prioritou je získat medaili, protože to jsou mé druhé olympijské hry. Zažila jsem už Londýn. Pochopitelně, je to vždy něco speciálního. Nové místo, nová země a všechno dohromady. Chci být připravená na příští týden, abych mohla hrát svůj nejlepší tenis,“ ujišťuje Kerberová, která v roce 2012 vypadla ve čtvrtfinále.

Ať je to tedy jakkoliv, olympijské hry, i přes názory mnohých hráčů jako je Sam Querrey, který by tenis z olympiády vyškrtnul, se mezi špičkou mužského i ženského tenisu nachází ti, pro něž je účast na Hrách poctou a něčím zvláštním v mnohdy stereotypních sezonách.