Strašně příjemnej kurt! Češi si poprvé zatrénovali na centru u parkoviště

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: Velmi specifické – byť útulné – daviscupové prostředí čekalo v pondělí dopoledne na české reprezentanty, kteří poprvé okusili maďarskou antuku. S povrchem zavládla všeobecná spokojenost. „Centr je opravdu dobře udělaný,“ pochvaloval si kapitán Jaroslav Navrátil.

Žádná O2 arena.

Dvorec pro víkendové daviscupové klání ničím nevyniká. Maximálně svojí nenápadností. Když dojedete tramvají na zastávku s typicky krkolomným maďarským názvem Mester utca / Könyves Kálmán körút, ocitnete se u obrovského obchodního domu.

Ten musíte obejít a pak před vámi bude stát parkoviště. Až za ním se nachází domov pro maďarské a české tenisty na následující týden.

Přednost okusit antukový podklad obklopený provizorními tribunami dostala parta Jaroslava Navrátila. První část dopoledního tréninku patřila Adamu Pavláskovi s Jiřím Veselým.

Za hodinu a půl je za krásného počasí vystřídal Roman Jebavý s Lukášem Rosolem.

Tedy pro přesnost, střídání stráží nebylo tak rychlé. Výměnu si tenisté zpestřili nohejbálkem. „O pět euro?“ hecoval své kolegy Jebavý.

Pak už na řadu přišly tenisové údery. „Docela se lesknou sedačky,“ poznamenal na ostrém slunku osmadvacetiletý hráč. S tím by ale o víkendu, kdy tribuny zaplní lidé, být problém neměl. Reprezentant na druhé straně byl spokojený. „Strašně příjemnej kurt,“ pochvaloval si po několika cvičných forhendech Rosol.

Spokojený byl i kapitán Navrátil. „Na to, že je to první den, tak si myslím, že kurt je velice dobrý,“ řekl muž, který v letech 2012 a 2013 dovedl reprezentaci ke dvěma titulům. „Zkušenosti z jiných zemí jsou takové, že začátky nebyly ideální. Tady je povrch rovný a také rychlý. Míčky jsou zase pomalé. Centr je opravdu dobře udělaný a celkově prostředí pěkné,“ doplnil.

Těší ho, že jeho svěřenci po prvním „rande“ s budapešťskou antukou neměli výtky. „První pocity jsou důležité. Jak Lukáš (Rosol), tak i Jirka Veselý hráli velmi dobře. Nicméně není důležité, jak to vypadá v pondělí. Podstatné bude to, jak bude forma vypadat ve čtvrtek a pátek, kdy se bude rozhodovat o tom, kdo bude hrát,“ ví jednašedesátiletý Navrátil.

„Většina kluků teď hrála na betonech v Americe, nyní jsou na antuce. Myslím si, že se rychle dají dohromady a že to bude dobré,“ zakončil Navrátil, který odpovídal jen krátce poté, co si potřásl rukou se všemi členy maďarského daviscupového týmu.

Dvorec s oranžovou drtí byl plně k dispozici pro smečku kapitána Gábora Kövese.