Bojovník Del Potro finále po devíti letech oplakal. Pak hovořil o stavu zápěstí

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Poprvé od svého grandslamového titulu z roku 2009 se Juan Martín Del Potro zase ukázal ve finále turnaje velké čtyřky. Za těch devět let si toho hodně protrpěl. Problémy se zápěstím skoro nebraly konce. Argentinec v neděli po tom všem moc toužil znovu ovládnout svůj nejoblíbenější turnaj. Ve finále US Open byl ale nad jeho síly Novak Djokovič. Del Potro si tak na druhý kariérní titul z grandslamu musí počkat.

Před novináře předstoupil hodně zklamaný. Zarudlé oči hovořily o tom, že tenista od konce zápasu prožíval hodně emotivní chvilky. „Až do startu této tiskové konference jsem brečel,“ přiznal. Zklamání na něm bylo vidět, přesto dokázal soupeři vyseknout poklonu.

„Musím uznat, že si Novak výhru zasloužil. Odehrál skvělý zápas, hrál chytře. Ve druhém a třetím setu jsem sice měl šance, ty ale zůstaly nevyužity. Pořád jsem se snažil hrát vítězné míče – forhendem, bekhendem... Novak tam ale pokaždé byl.“

Největší šanci měl Argentinec asi ve druhém setu, kdy měl brejkboly, které by ho poslaly do vedení 5:3. Ani jednu ze tří šancí ale neproměnil. „Zkoušel jsem zariskovat na forhendu tak, jak jsem to vlastně dělal celý zápas. Někdy to prostě vyšlo, někdy ne. Takhle se ale prostě musí v takových zápasech hrát,“ věděl dobře.

„Ty chyby přišly spíše kvůli tomu, jak skvěle se Novak bránil,“ hovořil dále o výkonu soupeře. Srbský tenista byl v obraně skutečně bezchybný. Del Potro si někdy říkal, že to není normální, co všechno soupeř doběhne, k čemu dokáže na tvrdém povrchu doklouzat. „Kdyby tam nebyl Novak, byly by to kolikrát vítězné údery. On je prostě rychlý.“

Samozřejmě přišly na tiskové konferenci po finále i otázky na stav Del Potrova zápěstí, se kterém v minulosti tolikrát bojoval. I po náročných dvou týdnech v zápasovém tempu mohl Argentinec přítomné uklidnit: „Zápěstí vypadá dobře. Zvládlo i ty těžké zápasy, co jsem zde odehrál. Nemám už ani problém s obouručným bekhendem. Tenis budu hrát několik dalších let. Kdy přijde můj poslední turnaj, to netuším ani vzdáleně. To je ale to hezké,“ pronesl s tím, že bolest absolutně necítí.

Del Potro si přece jen dokázal z finálového zápasu odnést nějakou dobrou vzpomínku – na úžasnou atmosféru. „Zápas prohrajete, nebo vyhrajete, ale tu lásku a podporu z publika, tu vám nikdo nezveme. Tu energii, kterou mě fanoušci celý turnaj nabíjeli, budu mít v srdci napořád.“

Poté se US Open s poraženým finalistou rozloučilo. „Přišel čas dát si pauzu. Uvidím, jak se moje tělo bude cítit. Pak se připravím na další turnaje,“ řekl Juan Martín Del Potro a krátce na to tiskovou místnost opustil.