Zvítězí Djokovič. A snad bude Serena prohrávat častěji, zní od českých reprezentantů

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BUDAPEŠTI: New York večer nabízí poslední díl strhujícího dvoutýdenního seriálu. Včerejší epizoda se Serenou Williamsovou a vítězkou Naomi Ósakaovou způsobila velký rozruch. Z vlaku směřujícího do hlavního města Maďarska měli k tenisové show v americké metropoli co říct i čeští daviscupoví reprezentanti.

Ve chvíli, kdy byli svěřenci kapitána Navrátila na cestě do dějiště svého víkendového daviscupového zápasu, za oceánem se chystal vrchol posledního grandslamu sezóny. Velkolepé zakončení US Open mají v neděli večer na starosti pánové Djokovič a Del Potro.

Už o čtyřiadvacet hodin dříve se o vzrušení na monstrózním kurtu Arthura Ashe postarala Naomi Ósakaová, jež celý major opanovala, ale především její poražená protivnice Serena Williamsová, která na sebe strhla pozornost celého světa velkým vztekem, jenž velmi explicitně vyjadřovala směrem k umpirovému.

K dění ve Flushing Meadows přidali své poznatky a tipy Adam Pavlásek, Roman Jebavý i Jiří Veselý. „Fandím Djokovičovi, takže doufám, že vyhraje on. Tipoval bych 3:1 na sety,“ odhadoval prvně jmenovaný.

To Roman Jebavý by si přál, aby finále ovládl Argentinec. „Ale myslím si, že zvítězí Djokovič. Nicméně to podle mě bude větší bitva, zápas skončí 2:3.“ Poslední z tria hráčů, kteří cestovali do Maďarska vlakem, rovněž chová sympatie k Del Potrovi. „Ovšem Djokovič se dostává do skvělé formy, takže spíš asi on. Uvidíme,“ zakončil tipování Veselý.

O ženské šampionce už je jasno. Naomi Ósakaová je vůbec prvním člověkem z Japonska, který mohl nad hlavu zvednout trofej z majoru. „Určitě to bylo velké překvapení. Serena prohrála druhé finále v řadě, což se jí nějakou dobu nestalo. Ósakaová je nová generace, takže asi jen dobře pro ženský tenis,“ okomentoval triumf dvacetileté hráčky Veselý.

Nebyl sám, kdo se divil, že pohár pro vítězku US Open zvedla nad hlavu právě Japonka. „Určitě mě to překvapilo, protože Serena takovéto zápasy vyhrává. Je dobře, že je šampionkou někdo jiný. Snad se to bude stávat častěji a přestane vyhrávat vše,“ poznamenal osmadvacetiletý Jebavý.

Vyvrcholení ženské části turnaje ale nijak podrobně ani jeden z reprezentantů nesledoval. „Až ráno jsem četl, kdo finále vyhrál, a kdo že ho vlastně vůbec hrál,“ uvedl s úsměvem Pavlásek. „Ósakaová je nová krev, nový impuls. A co se týká výroků Sereny, myslím si, že může mít každý svůj názor. Ať si to vyřeší po svém. Jsme jen lidi a takové momenty k tenisu patří,“ uzavřel majitel čtyř titulů z challengerů.