US Open: Djokovič ve finále přehrál Del Potra a v počtu grandslamů dorovnal Samprase

- Redakce

Novak Djokovič počtrnácté v kariéře získal grandslamový titul, když ve finále US Open porazil Juana Martína Del Potra 3:0 na sety. Djokovič svým třetím triumfem na US Open završil skvělé dva měsíce, během kterých si dokráčel pro dva tituly z grandslamů a jeden z Masters. Ashleigh Bartyová a Coco Vandewegheová získaly titul v ženské čtyřhře, když odvrátily tři mečboly.

Djokovič ve finále neztratil ani set
Začátek finále mužské dvouhry byl z obou stran ve znamení oťukávání. Více tak snad zaujalo hlasité povzbuzování Del Potra nebo časté mírnění diváků od umpirové rozhodčí. První napjatější gem přišel až v sedmé hře. Argentinec při vlastním servisu vedl 40:0, ani to mu však nestačilo, aby si podání udržel. Po dvou snadných nevynucených chybách znervózněl, Djokovič se chvíli na to dostal k šanci, kterou proměnil. Na uzavření setu se bývalý nejlepší tenista světa dvakrát nadřít nemusel.

Při nástupu do nové sady se srbský hráč uvolnil, začal ještě lépe bránit, díky čemuž se také v první hře propracoval ke dvěma brejkbolům. Ani jeden sice nevyužil, v další hře na returnu ovšem již získal druhý brejk zápasu na svoji stranu. Djokovič bez problémů zvládl potvrdit brejk, a byl tak na koni.

Jeho soupeř se však nevzdal. V šesté hře se Del Potro také zásluhou tří smrtících forhendů dostal k prvnímu brejku. Za dvě hry následoval dvacetiminutový gem, ve kterém se tenista z Tandilu dostal ke třem brejkbolům, nabídnuté příležitosti však nevyužil. Po dalších jasných gemech na servisu přišel tiebreak, v němž zvítězil Srb.

Ve třetím setu se Djokovič dostal do vedení 3:1 a zdálo se být definitivně rozhodnuto. Bojovník Del Potro ale ještě zabral a hned v následující hře soupeře rebrejkl. Djokovič ke všemu před brejkbolem dostal napomenutí za překročení časového limitu před servisem. Del Potro měl šanci i při dalším účinkování na returnu, za stavu 30:15 však nedovedl dobře rozehranou výměnu k úspěšnému konci. V následujícím gemu argentinský tenista ztratil vlastní servis, po kterém již soupeře na podání neohrozil. 

Djokovič tak v jednatřiceti letech vyhrál již čtrnáctý grandslamový titul, čímž vyrovnal počin legendárního Pete Sampase. Lepší sbírkou se může chlubit už jen Rafael Nadal (17) a Roger Federer (20.).

Cítil jsem se jako na fotbale, přiznal Djokovič
Pak už došlo na dekorování vítězů a na emotivní rozhovory přímo na kurtu. „Zamiloval jsem si fanoušky, kteří mě tady podporovali. Že jsem hrál finále v takové atmosféře, z toho mám obrovskou radost. Novak je jedním z kamarádů, kterým jsem titul přál. Jsem však pochopitelně velmi zklamaný, že jsem nevyhrál.“

Respekt k soupeři byl vidět i na druhé straně. „Juanovi gratuluji k tomu, že se vrátil po potížích se zápěstím. Obdivuji, jak si pořád věřil, že se vrátí. Doufám, že tu bude také jednou znovu stát s trofejí,“ uvedl Djokovič.

Djokovič si také prošel těžkým obdobím po operaci lokte. Po návratu ale předvádí perfektní tenis a po letošním Wimbledonu přidal další grandslamový titul. „Až sem mě dostala podpora od těch, které miluji. Rodina, děti i můj tým se mnou byli i v těch nejtěžších chvílích,“ děkoval a přiznal, jak si užíval atmosféru. „Cítil jsem se tady jako na fotbale s těmi srbskými a argentinskými fanoušky. Z obou stran to bylo super. Vážím si toho, že fanoušci měli respekt k oběma hráčům.“

Bartyová s Vandewegheovou ovládly čtyřhru
Ještě před finále mužské dvouhry se ve Flushing Meadows muselo rozhodnout o majitelkách titulu ze ženské čtyřhry. První sada utkání dvojic Vandewegheová – Bartyová a Babosová – Mladenovicová byla hodně divoká, hráčky si pravidelně prohrávaly servis. Lépe z toho vyšel druhý jmenovaný pár. Maďarka s Francouzskou sadu získaly v poměru 6:3.

Ve druhé sadě už byly hráčky na podání jistější, výsledkem byl tiebreak. Ve zkrácené hře se dařilo Američance s Australankou, které před tím dovedly odvrátit dva mečboly soupeřek. Vandewegheové se povedlo i vyhecovat domácí publikum a šla se svou parťačkou do rozhodující sady hodně odhodlaně.

Rychle si získaly vedení 3:0. To ještě Bobosová s Mladenovicovou dokázaly stáhnout, set už ale ztratily – znovu v tiebraku. Po otočce ve třech setech (3:6, 7:6(2), 7:6(6)) tak titul slaví Coco Vandewegheová s Ashleigh Bartyovou, samy také ale využily až třetí mečbol.

Finále dvouhry mužů
Novak Djokovič (SRB) – Juan Martín Del Potro (ARG) 6:3, 7:6(4), 6:3

Finále čtyřhry žen
Bartyová (AUS), Vandewegheová (USA) – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 3:6, 7:6(2), 7:6(6)