9. 9. 2018
Rozhovory Grandslam

Williamsová rozhodčího obvinila ze sexismu. Žádala i omluvu

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Ženské finále na US Open provázela celá řad kontroverzí. Historické vítězství Japonky Naomi Ósakaové zůstalo tak trochu schované za tím, co se dělo na dvorci v průběhu zápasu. Serena Williamsová dostala od rozhodčího postupně napomenutí, trestný fiftýn i gem. Carlose Ramose na umpiru několikrát nazvala zlodějem, přesto cítila velkou křivdu.

Aby toho nebylo málo, američtí fanoušci stáli za svou oblíbenkyní natolik, že při dekorování vítězů bučeli. Přitom vedle rozzuřené Williamsové stála mladá Japonka, který dosáhla ve Flushing Meadows jako první zástupce japonského tenisu na grandslamový titul.

Serena se alespoň snažila Ósakaovou utišit. Na tiskové konferenci poté mluvila o tom, že se v ní probudily mateřské pudy a jako matka cítila, že musí protihráčku utěšit. „V tu chvíli jsem se cítila špatně. Naomi tam stála jako právoplatná vítězka a brečela. Nevím, zda to byly slzy štěstí, nebo jestli ji rozplakali diváci. Vždyť ale právě vyhrála svůj první grandslam, bučení si nezasloužila,“ litovala Williamsová.

Na bučení by ale vůbec nedošlo, kdyby by Williamsová několikrát neporušila tenisový řád a nehádala se s rozhodčím.Nejdříve dostala napomenutí za koučink. To ještě unesla. Rozhodčímu řekla, že podvádět nechce. „Vyjasnili jsme si to. Znovu jsem mu po gemu vysvětlila, že bych raději prohrála, než abych vyhrála podvodem,“ opakovala Američanka.

To ještě ale nevěděla, že její trenér Patrick Mouratoglou v průběhu zápasu v rozhovoru pro ESPN pokus o udávání pokynů tenistce přiznal. „Nemáme signály, nikdy jsme je nevymýšleli. Hned jsem Patrikovi psala zprávu, o čem to v tom rozhovoru mluvil. Nerozumím tomu,“ bránila se Williamsová na tiskové konferenci.

Pak přišla rána raketou. Trestný fiftýn.

Williamsová při točení stran dál protestovala. Na sudího křičela, že jí dluží omluvu. Uvedla také, že bez omluvy ze strany Carlos Ramose se s ním nebude dál bavit. Přesto ho ještě stihla nazvat zlodějem (použila anglické slovo thief).

Na tiskové konfrenci byla přesvědčená, že učinila dobře. „Proč jsem mu řekla, že je zloděj? Protože mi vzal bod. Trval na tom, že jsem podváděla, i když to tak nebylo.“

Američanka se následně ve svých prohlášeních rozvášnila ještě víc. Měla pocit, že by trestný gem nepřišel, kdyby místo Williamsové na kurtu stál tenista – muž.

„Chlapi na rozhodčí křičí kdeco. Za označení rozhodčího zlodějem by nikdo muži rozhodně gem nevzal. Budu dál bojovat za ženská práva a za to, aby se na muže i ženy v tenise pohlíželo stejně,“ řekla a počínání sudího označila za sexismus.

přečtěte si také

Diskuze


Pro přidávání komentářů do diskuze se musíte přihlásit. Pokud nemáte svůj účet, můžete se registrovat.

Jinak, když se SW nedaří - můžou za deprese, nebo špatná zpráva (Konta), nyní zase "nespravedlnost". Dokonce i jedním fláknutím o zem rozbitá raketa si za to mohla sama! Ona se jí sama otočila špatně v ruce... Jak by komentovala zápas s Karolínou, na místě Karolíny? To by bylo nářků na neférovou atmosféru, agresivitu protivnice. Ona by jistě prohrála kvůli žalu z úmrtí tchána. Je to jen ubohý, sice bohatý, ale KAŠPAR.
Sexismus, nerovnoprávnost? Viděla bych to jednodušeji. HNUS, HNUS, HNUS! Vůči Naomi, "diváci", Serena - nemá cenu ani komentovat!
Ráno jsem se ještě jednou podívala na celý zápas a z té hysterické "cirkusačky" (ženám z cirkusů se za přirovnání omlouvám) se mi udělalo fyzicky špatně.

ITF bere zpátečku. Po dohodě s ATP a WTA mění kontroverzní pravidla

Dlouho plánované zavedení ITF World Tennis Tour se nesetkalo s pochopením. Naopak se dočkalo spíše kritiky ze stran hráčů, trenérů i funkcionářů. Pod tíhnou těchto skutečností se…

Pařížský příběh nekončí! Bouzková popisuje, jak sama sebe poslala do hlavní soutěže RG

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Marie Bouzková si zahraje podruhé v kariéře hlavní soutěž na grandslamovém turnaji! Dvacetiletá tenistka sice prohrála v pátečním finálovém duelu…

Nedoservírovaný první set rozhodl. Siniaková v boji o finále neuspěla

Kateřina Siniaková se do finále v Norimberku neprobojovala. Po třech úspěšných obratech tentokrát našla svou přemožitelku ve Slovince Tamaře Zidanšekové. Česká tenistka dobře…

Murray odpískal wimbledonskou dvouhru. Na turnaji přesto chce startovat

Andy Murray se po další náročné operaci kyčle, kterou podstoupil v lednu, necítí připraven nastoupit ve Wimbledonu do dvouhry. Zatímco však singlovou účast vzdal, v All England…

VIDEO: Dvě prasátka a winner naslepo. Přemožitel Veselého ovládl kuriózní výměnu

Výbornou generálku před nadcházejícím Roland Garros prožívá Taylor Fritz. Američan zaskočil na antukovém turnaji v Lyonu španělskou nasazenou dvojku Bautistu a postoupil už do…

Roland Garros: Bouzková poslední krok nezvládla, premiérový start jí přesto neuteče!

Marie Bouzková si na Roland Garros zahraje hlavní soutěž! Dvacetiletá Češka bojovala o premiérový start mezi dospělými ve finále kvalifikace, v tom ale prohrála se stejně starou…

Další články