Williamsová rozhodčího obvinila ze sexismu. Žádala i omluvu

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Ženské finále na US Open provázela celá řad kontroverzí. Historické vítězství Japonky Naomi Ósakaové zůstalo tak trochu schované za tím, co se dělo na dvorci v průběhu zápasu. Serena Williamsová dostala od rozhodčího postupně napomenutí, trestný fiftýn i gem. Carlose Ramose na umpiru několikrát nazvala zlodějem, přesto cítila velkou křivdu.

Aby toho nebylo málo, američtí fanoušci stáli za svou oblíbenkyní natolik, že při dekorování vítězů bučeli. Přitom vedle rozzuřené Williamsové stála mladá Japonka, který dosáhla ve Flushing Meadows jako první zástupce japonského tenisu na grandslamový titul.

Serena se alespoň snažila Ósakaovou utišit. Na tiskové konferenci poté mluvila o tom, že se v ní probudily mateřské pudy a jako matka cítila, že musí protihráčku utěšit. „V tu chvíli jsem se cítila špatně. Naomi tam stála jako právoplatná vítězka a brečela. Nevím, zda to byly slzy štěstí, nebo jestli ji rozplakali diváci. Vždyť ale právě vyhrála svůj první grandslam, bučení si nezasloužila,“ litovala Williamsová.

Na bučení by ale vůbec nedošlo, kdyby by Williamsová několikrát neporušila tenisový řád a nehádala se s rozhodčím.Nejdříve dostala napomenutí za koučink. To ještě unesla. Rozhodčímu řekla, že podvádět nechce. „Vyjasnili jsme si to. Znovu jsem mu po gemu vysvětlila, že bych raději prohrála, než abych vyhrála podvodem,“ opakovala Američanka.

To ještě ale nevěděla, že její trenér Patrick Mouratoglou v průběhu zápasu v rozhovoru pro ESPN pokus o udávání pokynů tenistce přiznal. „Nemáme signály, nikdy jsme je nevymýšleli. Hned jsem Patrikovi psala zprávu, o čem to v tom rozhovoru mluvil. Nerozumím tomu,“ bránila se Williamsová na tiskové konferenci.

Pak přišla rána raketou. Trestný fiftýn.

Williamsová při točení stran dál protestovala. Na sudího křičela, že jí dluží omluvu. Uvedla také, že bez omluvy ze strany Carlos Ramose se s ním nebude dál bavit. Přesto ho ještě stihla nazvat zlodějem (použila anglické slovo thief).

Na tiskové konfrenci byla přesvědčená, že učinila dobře. „Proč jsem mu řekla, že je zloděj? Protože mi vzal bod. Trval na tom, že jsem podváděla, i když to tak nebylo.“

Američanka se následně ve svých prohlášeních rozvášnila ještě víc. Měla pocit, že by trestný gem nepřišel, kdyby místo Williamsové na kurtu stál tenista – muž.

„Chlapi na rozhodčí křičí kdeco. Za označení rozhodčího zlodějem by nikdo muži rozhodně gem nevzal. Budu dál bojovat za ženská práva a za to, aby se na muže i ženy v tenise pohlíželo stejně,“ řekla a počínání sudího označila za sexismus.