Zdevastovaný Nadal: Bolest byla nesnesitelná

- Jan Vojkůvka

Mezi bolestnými grimasami bylo čitelné značné zklamání. Obhájce titulu na US Open musel předčasně své účinkování na americkém grandslamu ukončit. Rafaela Nadala totiž opětovně dostihly problémy s koleny, kvůli kterým skrečoval semifinále s Juanem Martínem Del Potrem za stavu 6:7, 2:6.

„Budu s tím dál bojovat. To je tak všechno,“ řekl Nadal na pozápasové tiskové konferenci. „Tyto momenty jsou těžké, ale musím jít dál a tvrdě pracovat, abych měl zase další příležitosti.“

Nadala trápí bolesti v kolenech po mnoho let. Mnozí už dávno říkali, že ho čeká jen krátká kariéra a brzy svět profesionálního tenisu opustí. Jenže i ve svých dvaatřiceti letech, když už podle dřívějších spekulací dokonce sedm let přesluhuje, se vzdát nehodlá. „Vlastně neustále říkali, že budu mít krátkou kariéru,“ krčil rameny.

„Tenhle rok byl až doteď fantastický,“ uvedl Španěl, jenž kvůli zranění sice vynechal více než dva měsíce po Australian Open, ale kolena mu držela. I díky tomu získal pět titulů, z toho jeden na French Open.

Jenže v New Yorku se problémy opět ozvaly. „Bolest byla nesnesitelná,“ podotkl sedmnáctinásobný grandslamový šampion s tím, že absence by neměla být nikterak dlouhá. I když připustil i drobné obavy. „Nemohu to moc srovnávat s předchozími problémy s koleny, kdy bolest byla vždy hodně podobná. Tentokrát to ale bylo při pohybu trochu víc agresivnější.“

„Nevím, co se může stát v nejbližších dnech nebo týdnech. Horší je to psychicky,“ připustil. „Ale vím, co mám dělat. Je to vždy o dobré léčbě. Tohle není zranění, při kterém se dá odhadovat návrat. Snad se vrátím co nejdříve. Jsem si jistý, že to nebude půl roku,“ zasmál se nakonec.