US Open: Nadal semifinále nedohrál, o titul si zahraje Del Potro s Djokovičem

- Tomáš Macák, David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Tenisová zábava na letošním US Open graduje. Na pátečním programu totiž byly bitvy o dvě vstupenky do finále. První semifinálový zápas ovládl Juan Martín Del Potro. Argentinec nad Rafaelem Nadalem získal úvodní dvě sady. Španěl se potýkal se zdravotními problémy a zápas za stavu 0:2 vzdal. Druhé místo ve finále si zajistil Novak Djokoviče, který neztratil s Keiem Nišikorim ani set. Šampiony mužské čtyřhry se stali Jack Sock a Mike Bryan.

Del Potro prvním finalistou
První set semifinále mezi Del Potrem a Nadalem nabídlo parádní bitvu. Set s několika brejky nakonec vygradoval v tiebreaku. Ve zkrácené hře se hrál perfektní tenis, slavil nakonec Argentinec.

Turnajová trojka dokázala Nadala dokonce brejknout i ve druhé sadě. Bylo však vidět, že světová jednička nedobíhá některé míče, které by normálně stíhala. Rozhodčímu na umpiru Španěl dokonce o problému a možné skreči řekl. Znovu ho trápí koleno. 

Když Del Potro získal v poměru 6:2 i druhý set, Nadal zápas vzdal. „Měl jsem problémy v průběhu celého turnaje. Postupem času se zdálo, že se to zlepšuje. Za stavu 2:2 15:0 jsem začal cítit koleno. Snažil jsem se pokračovat, ale nešlo to. Bylo určitě těžké zápas ukončit předčasně. To rozhodnutí ale muselo přijít,“ říkal na tiskové konferenci.

„Rafy je mi líto. V prvním setu se hrál skvělý tenis. Myslím, že to v tu chvíli bylo těžké pro oba. Samozřejmě to není nejlepší způsob postupu do finále. Jsem ale rád, že jsem na svém nejoblíbenějším turnaji tak daleko,“ říkal Del Potro na kurtu. 

Osmé finále US Open pro Djokoviče
Ani ve druhém zápase nebyla k vidění bitva, která by byla delší než dvě a půl hodiny. Novak Djokovič totiž v souboji s Keiem Nišikorim dokázal v každé sadě rychle získat brejk, a jasně tak dal najevo, podle čích not se bude na Ashově stadionu hrát. 

Nejvíce dokázal Japonec vzdorovat ve druhém setu. V hodinové sadě měl dokonce i možnost dvou brejkbolů. Nevyužil však ani jeden a další šanci mu Srb už nedal. Po výhře 6:3, 6:4, 6:2 čeká Djokoviče už osmé finále na US Open.

Boj o titul ve Flushing Meadows tak obstarají Juan Martín Del Potro a Novak Djokovič. Mužské finále je na programu v neděli. 

Sock s M.Bryanem doma kralovali
Od května se musí Mike Bryan obejít bez svého dlouholetého spoluhráče, potažmo dvojčete, Boba, který musel na operaci s kyčlí. Bývalá světová jednička v singlu, a nyní číslo jedna v deblu, si ale našla dočasnou náhradu, se kterou jí to, zdá se, klape. S Jackem Sockem společně v červenci opanovali klání na wimbledonské trávě a parádní jízdu předvedli také na amerických betonech.

Poslední krok se jim pokusila překazit sedmá nasazená dvojice turnaje tvořená Marcelem Melem a Lukaszem Kubotem. Avšak k zastavení americké mašiny s velezkušeným mašinfýrou Bryanem a jeho mladým parťákem Sockem byli daleko. Domácí tenisté zvítězili za hodinu a 16 minut 6:3 a 6:1.

Pro Bryana to byl v deblu osmnáctý vyhraný grandslam, a stanovil tak nový rekord. 

Arthur Ashe Stadium

Kubot (POL), Melo (BRA) – M. Bryan, Sock (oba USA) 3:6, 1:6
Rafel Nadal (ESP) – Juan Martin Del Potro (ARG) 6:7(3), 2:6 skreč Nadal
Novak Djokovič (SRB) – Kei Nišikori (JPN) 6:3, 6:4, 6:2