Rok zpět se nemohla hýbat. Teď Serena už podruhé klepe na dveře rekordu Courtové

- Tomáš Macák

Deváté newyorské finále, útok na čtyřiadvacátou grandslamovou trofej. Serena Williamsová může v šestatřiceti letech vyrovnat rekord Margaret Courtové. Navíc doma, kde svoji hvězdnou kariéru nakopla. Vše získává ještě větší grády tím, že Američanka může zaznamenat tento ohromný milník po porodu, který s sebou přinesl určité komplikace.

Když sedmnáctiletá Serena Williamsová vybojovala v září roku 1999 svůj první major, byla malá Naomi na světě pouze 23 měsíců.

Stejně jako rostla Ósakaová, zvětšovala se také sbírka grandslamů Williamsové. Americká hráčka od onoho titulu z konce minulého tisíciletí opanovala dalších dvaadvacet velkých turnajů. Naposledy loňské Australian Open. Největší klenot se ale pro Serenu zrodil později během roku. A tímto vítězstvím bylo narození dcery Olympie.

Teď se chystá finále, které bude tak trochu zázrak. Z jednoho pohledu je to nečekané v tom, že se do něj dostala tenistka, o které rok zpět moc lidí neslyšelo. Z druhé strany je to překvapující díky tomu, že se Williamsová dokázala dostat zpět na vrchol i přes četné komplikace.

„Upřímně, je to pozoruhodné. Něco takového jsem opravdu neočekávala. Cítím ale, že mám ve své hře neustále co zlepšovat,“ popisovala po semifinálovém zápase s Lotyškou Sevastovovou. „Jsem trochu emocionální, protože rok zpátky jsem bojovala v nemocnici doslova o život,“ vrátila se do minulosti Williamsová.

A vše rozvedla. „Touto dobou jsem loni byla na své třetí operaci. Ještě jsem měla jednu před sebou. Nebyla jsem schopná chodit, pohybovat se, zkrátka cokoliv dělat…,“ přiznala nyní šestadvacátá žena žebříčku.

Nemocniční lůžko postupem času vyměnila za přirozenější prostředí, které tvoří tenisové kurty.

Navzdory počáteční adaptaci, která probíhala na několika turnajích včetně exhibicí, začala šestatřicetiletá rodačka z Floridy demonstrovat sílu na antukovém klání v Paříži. Ještě více pak ve Wimbledonu. K vytouženému majoru číslo 24 jí v Londýně chybělo jediné vítězství. Možná promarněná poslední příležitost…

Jenže o pouhé necelé dva měsíce je tu šance na reparát. Ke všemu doma. Tam, kde to všechno začalo. Na místě, kde se ve finále rvala o pohár již devětkrát. Čtyřicet pět let od chvíle, kdy v New Yorku Margaret Courtová slavila svoji poslední velkou trofej. Ta Australanku stále ještě drží ve statistikách před Serenou.

Mezi vyrovnáním rekordu a Serenou stojí Ósakaová, která se pokusí vybojovat vůbec první grandslam. Nejen v její kariéře, ale i v historii celého Japonska. A to včetně mužů (je počítána pouze singlová soutěž na majorech, pozn. red.). 

Dá se ale očekávat, že Williamsová nechá ve „svém“ chrámu Japonce ještě chvíli čekat.