US Open: Grandslam bez Češek. Krejčíková se Siniakovou další finále hrát nebudou

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou se toužily dostat do třetího grandslamového finále za sebou. Češky v semifinále bojovaly, odvrátily znovu tři mečboly. Na dvojici Ashleigh Bartyová – Coco Vandewegheová to ale nestačilo. V ženské dvouhře jsou na programu semifinálové zápasy.

Další otočka Siniakové s Krejčíkovou nevyšla (4:6, 6:7(6))
Češky chtěly svým soupeřkám oplatit dvě letošní porážky. V první polovině sezony proti dvojici Bartyová – Vandewegheová dokázaly (za oba zápasy dohromady) uhrát jen čtyři gemy. Kombinace šikovné Australanky a americké ranařky jim moc neseděla.

V úvodním setu se s nimi však praly statečně. První sadu Češky prohrály, herně ale za sokyněmi příliš nezaostávaly. Australance s Američankou se ovšem povedlo za důležitého stavu 5:4 sebrat Krejčíkové servis.

Češkám se dlouho nedařilo dostat do tlaku při servírujících gemech soupeřek. První brejková příležitost se naskytla až za stavu 4:4 ve druhém setu (v tu dobu už měla Bartyová s Vandewegheovou brejkoblů k dispozici sedm). Domácí hráčka ale první šance Češek dokázala dobrými servisy odvrátit.

V následujícím gemu dokonce musela Krejčíková na servisu bojovat s mečbolem, s pomocí Siniakové na síti však opět nelehkou situaci ustály. Rýsovala se v tu dobu stejná otočka jako ve čtvrtfinále?

Znovu se totiž šlo po odvráceném mečbolu české dvojice do tiebreaku druhého setu. Tam už ale Siniaková s Krejčíkovou uspět nedokázaly. Zkrácenou hru ztratily v poměru 6:8. Odvrátily sice další dva mečboly, to už ale nestačilo. Češky se s US Open loučí před branami finále.

Williamsová potvrdila roli favoritky 
Parádní turnaj prožila ve Flushing Meadows Anastasija Sevastovová z Lotyšska. Její snová cesta grandslamem skončila až v semifinále. Tam 28letá tenistka nestačila na Serenu Williamsovou. Američanka sice zase v úvodu nepředváděla ideální výkon, když se nechala hned v první hře brejknout, pak se ale rozjela. Od stavu 0:2 už soupeřce povolila jediný gem a došla si pro výhru 6:3, 6:0. Před domácím publikem tak bude Serenu čekat i finále. To je na programu v sobotu večer. 

Americké finále se konat nebude, Keysová padla
Moc nechybělo k tomu, aby ve Flushing Meadows bylo k vidění ryze americké finále. Ve druhém semifinále totiž proti sobě nastoupily Madison Keysová a Naomi Osakaová. Japonka ale proti žebříčkové favoritce dokázala odvrátit celkem 13 brejkbolů a po výsledku 6:2, 6:4 si zahraje finále US Open, ve kterém vyzve Serenu Williamsovou.

Arthur Ashe Stadium
Serena Williamsová (USA) 
– Anastasija Sevastovová (LAT) 6:3, 6:0
Naomi Osakaová (JPN) – Madison Keysová (USA) 6:2, 6:4

Louis Armstrong Stadium
Kubot (POL), Melo (BRA) – Albot (MDA), Jaziri (TUN) 7:6(3), 3:6, 6:3
M. Bryan, Sock (oba USA) – Cabal, Farah (oba COL) 6:2, 6:7(1), 6:4
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Bartyová (AUS), Vandewegheová (USA) 4:6, 6:7(8)
Stosurová (AUS), Čang (CHN) – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 4:6, 6:7(4)

* Zápasy jsou na programu po půlnoci SELČ