Lendl o Zverevovi i změnách Davis Cupu: Snad to tu soutěž nezabije

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Ivana Lendla jsme zase mohli potkat v tenisovém areálu v newyorském Flushing Meadows. Už ne v roli tenisty bojujícího o grandslamový titul, ani jako trenéra Andyho Murrayho. Zvyká si pomalu na novou štaci: v týmu Alexandra Zvereva. „Od té doby, co jsme trénoval Andyho, se tolik nezměnilo,“ přiznal v rozhovoru pro česká média.

Nezměnila se ani jeho láska ke sportu a speciálně k tenisu. K němu sice už před delší dobou přidal golf, tenis a práce v týmu mladého Němce je však jasnou prioritou.

Před US Open ještě plánoval start na golfovém podniku, plány ale rychle přehodnotil. „Bylo by to zajímavé, ale nemrzí mě to. Bylo to americké amatérské mistrovství seniorů (55 let a starších), ale to se nedá nic dělat. Tohle bylo důležitější,“ ujišťoval české novináře.

Lendl startem spolupráce u Zvereva jasně ukázal, jak moc ho práce u tenisu pořád baví. „No, kdybych čekal dalších pět let třeba, tak už budu moc starý,“ usmíval se. Startu spolupráce se Zverevem přispěl i vztah s otcem mladého tenisty z Německa.

Lendl se Zverevem starším proti sobě měli nastoupit na turnaji v Mariboru v roce 1976. „Jestli si to pamatuji? Já tedy ne,“ řekl s úsměvem a dodal, že podle Zvereva, se kterým se dobře zná, onen zápas vyhrál.

O spolupráci s nadějným tenistou ale Lendl příliš hovořit nechtěl. „Je to o hráči, ne o trenérovi. Už jsem se naučil, že cokoliv se řekne, může přijít nějakou oklikou a ztíží to práci.“

Zverev z US Open vypadl po třetím kole, skončil na raketě o mnoho zkušenějšího krajana Philippa Kohlschreibera. Ještě před turnajem dostával Zverev otázky od novinářů, jestli cítí, že na tomto grandslamu konečně dosáhne většího výsledku. S úsměvem uváděl, že tuto otázku slyší už na několikátém grandslamovém turnaji za sebou.

Stejně tak ale už na několikátém grandslamu po větším výsledku jen touží. Lendl se pokusil vysvětlit, co všechno se musí sejít, aby větší výsledek přišel. „Musí hrát dobře, mít trošku štěstí. Každý má hráče, proti kterým hraje líp. Když se pak vyhne těm, proti kterým hraje hůř, tak je to ideální. Nesmí přijít žádná zranění a bolístky během zápasů.“

NOVÉ HODINY I DAVIS CUP

„Člověk se pořád něco učí, každý den se něco přiučí a získá zkušenosti,“ pronášel dál Lendl k českým novinářům na US Open. Zrovna na poslední grandslamu sezony jeho slova platí dvojnásob. S novinkami se tu nebojí přicházet pravidelně. Co říká Lendl na hodiny hlídající pětadvacet sekund mezi body?

„Hodiny jsou fajn, protože jsem nikdy nechápal, jak můžou hrát na čas mezi servisem a nemít hodiny na kurtu. To měli počítat sekundy? To je jako hrát basket, vystřelit do 24 vteřin a nemít tam hodiny. Bylo hloupé, že tam nebyly. Dává mi logický smysl, že tam jsou,“ kvitoval Lendl změnu.

Další změny přinesl formát Davis Cup. Jak na ně reagovala tenisová legenda? „To je velká změna... Doufám, že to tu soutěž nezabije. Nevidím tam tu pozitivní stránku. Davis Cup měl problémy, o tom není pochyb. Hráči nechtěli hrát, možná bylo i jiné řešení,“ zamýšlel se.

Problém Davis Cupu podle něj spočívá i v tom, že spolu ATP a ITF v minulosti tolik nespolupracovaly. „Když jsou organizace nebo politici, kteří spolu nekomunikují, tak to je vždycky špatné. Vždy je lepší i s nepřítelem komunikovat a vyjde to líp.“

Jaký formát Davis Cupu by se Lendlovi líbil? „Kdyby se soutěž hrála jednou za dva roky a všechny slabší země hrály doma i venku proti sobě, možná by to dávalo smysl,“ uváděl Lendl s tím, že by turnaj jednou za dva roky hráče tolik nevytěžoval.