V honbě za Federerem! Djokovič stíhá Švýcarův grandslamový rekord

- Jan Vojkůvka

Až v noci ze středy na čtvrtek vstoupí Novak Djokovič na kurt ke čtvrtfinále US Open, odehraje už svůj 42. zápas mezi nejlepší osmičkou na grandslamovém turnaji. Srbský tenista se v této statistice osamostatnil na druhém místě, když za sebou zanechal legendárního Jimmyho Connorse a stahuje Federerův náskok na čele.

Zatímco Srba čeká 42. čtvrtfinále na grandslamu, Federer takových zápasů v Open éře odehrál prozatím 53. A vzhledem k tomu, že na US Open vypadl překvapivě v osmifinále, jeho náskok se nepatrně zmenšil.

Djokovič, který se v posledních měsících potýkal s problémy se zraněným loktem, s nímž podstoupil na začátku roku dokonce operaci, našel zpět ztracenou formu na Wimbledonu. Tam se Srbovi podařilo překvapivě urvat triumf a grandslamovou fazónu si přenesl i do New Yorku.

V prvních dvou kolech sice jednatřicetiletý tenista ztratil vždy po jednom setu, ale v dalších dvou duelech zvítězil hladce 3:0. A jal se pomalu stíhat rekord jednoho z nejlepších hráčů tenisové historie.

S 36 čtvrtfinálovými duely je na děleném čtvrtém místě hodnocení také Španěl Rafael Nadal, který ale na své největší konkurenty prozatím podstatně ztrácí.

Počet grandslamových čtvrtfinále v Open éře
53 - Roger Federer
42 - Novak Djokovič
41 - Jimmy Connors
36 - Andre Agassi
36 - Rafael Nadal
34 - Ivan Lendl