Zápas roku? Nadal schytal kanára, nakonec vyhrál po pěti hodinách v tiebreaku pátého setu!

- Filip Lefenda

Obrovskou bitvu mají za sebou ve čtvrtfinále US Open Rafael Nadal a Dominic Thiem. Prvně jmenovaný favorit musel na úvod nečekaně skousnout kanára, poté se ale zvedl a skrze tiebreak pátého setu duel po téměř pěti hodinách vyhrál. Dramatický střet plný fantastického tenisu je mnohými označován jako jeden z nejlepších letošních zápasů vůbec.

Rakušan vstoupil do zápasu podstatně lépe, když v úvodním setu uštědřil Španělovi kanára! To se na grandslamu proti Nadalovi naposledy podařilo v Melbourne v roce 2015 Tomáši Berdychovi. Světová jednička se ale z dějství, v němž uhrála pouhých sedm bodů, rychle oklepala. Nadal posléze bral další dva sety poměrem 6:4 a 7:5 a vývoj utkání otočil.

Tím ale drama zdaleka nekončilo. Thiem sice ve čtvrté sadě promarnil náskok brejku, nakonec ale dotáhl bitvu do tiebreaku, v němž byl od počátku ve vedení a nakonec si výsledkem 7:4 vynutil rozhodující set.

V tom si oba tenisté poctivě drželi svá podání, a tak došlo opět na zkrácenou hru, jíž vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem Nadal. Ten se tak po výsledku 0:6, 6:4, 7:5, 6:7(4) a 7:6(5) opět přiblížil obhajobě loňského titulu.

„Dominica je mi líto, jsme dobří přátelé. Je to skvělý tenista a jeho čas ještě přijde,“ komentoval dech beroucí střetnutí Nadal, jenž se v semifinále utká s Argentincem Del Potrem.

„Tento zápas si budu pamatovat navždy. Tenis je někdy opravdu krutý. Duel si nezasloužil poraženého, jeden se jím ale vždy stát musí,“ smutnil naopak Thiem, pro kterého turnaj v New Yorku skončil.