Plíšková po US Open v slzách. Zasáhla ji smrt tchána

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Karolína Plíšková na Ashově dvorci statečně bojovala proti Sereně Williamsové. Pod newyorským osvětlením se ve čtvrtfinále trochu hledala, na největším stadionu v areálu hrála letos poprvé. „Cítila jsem se tam blbě a nevím, z jakého důvodu to bylo,“ uvedla s tím, že jen těžko hledala rytmus. Před zápasem navíc musela řešit jiné (netenisové) problémy...

Na centrálním dvorci ve Flushing Meadows proti české tenistce stály tisíce fanoušků přející výhru soupeřce. „To bylo ale to poslední, co mi vadilo,“ říkala. Na to byla připravená. Jak poznamenala, vyrovnala se i s hlukem, který je oproti roku 2016 na dvorci kvůli dostavěné zatahovací střeše výrazně vyšší.

Skutečnost, že na kurtu hrála letos (a vlastně i od roku 2016) poprvé už možná svou roli v zápase sehrála. „Určitě jsem si tam měla zatrénovat, protože jsem se do toho nemohla v první setu dostat. Ona dělala taky chyby, obě jsme na začátku hledaly rytmus. Do toho přišel dobrý servis a bylo to bez pořádné výměny,“ popisovala, jak těžké bylo dostat se do tempa.

Na trénink na dvorec Arthura Ashe by se musela vydat ráno před zápasem nebo ještě před startem hlavní soutěže. „Když mám zápas večer, tak abych sem jela třeba na desátou, to je nesmysl. Před turnajem to asi šlo, ale nevím, jestli by mi pomohlo tam po dvou týdnech hrát,“ přemýšlela.

Na centru se ale v úterý večer prostě necítila. Když se k tomu přidala skutečnost, že postupem času výkon Williamsové na kurtu začínal růst, byl osud poslední české singlistky na US Open zpečetěn.

Své šance ale Plíšková měla. V prvním setu měla tři brejkboly na vedení 4:1. Američanka se rozjela právě poté, co je odvrátila. „Se dvěma brejky bych se cítila mnohem lépe. Pokaždé mi tam dala první servis, to je hned těžší. Jednou jsem si tam zkusila i tipnout stranu proti jejímu servisu. Nevyšlo to,“ uvedla Plíšková a uznala, že v rozhodujících chvílích hrála soupeřka lépe.

Postupem do čtvrtfinále US Open našla česká tenistka alespoň novou tenisovou pohodu: „Jsem samozřejmě zklamaná, protože jsem mohla zahrát o hodně líp. Na druhou stranu bych před turnajem za čtvrtfinále dala úplně všechno. Cítím z týmu, co jsem si teď sestavila, že by to mohlo do budoucna fungovat. Říkají mi dobré věci a mám velký prostor se zlepšit. Pár turnajů ještě zbývá a věřím, že se ještě něco povede,“ pronesla Plíšková.

Ve svém týmu – respektive rodině – musela přitom před velkým zápasem řešit netenisové starosti. Jejího manžela a manažera Michala Hrdličku v průběhu turnaje navždy opustil otec. „Bylo to samozřejmě těžké, nejvíc pro Michala. Jsem ráda, že tady se mnou zůstal. Bylo ve vzduchu, co vůbec dál udělat, ale bojovali jsme prostě pro...“ nedořekla a v slzách tiskovou místnost opustila.