Ztráta kreditu pro Davis Cup? Kyrgios po dvou letech vynechá zápas

- Jan Vojkůvka

Rozhodnutí o změnách v Davis Cupu nemají vliv pouze na příští ročník, ale i na ten stávající. Baráž, která se bude hrát v polovině září, prakticky ztratila svůj smysl, a to má i za následek nejrůznější rozpaky hráčů, pro které je účast v takových zápasech nedůležitá. Jedním z nich je i milovník týmových soutěží Nick Kyrgios.

Australský tenista, který od baráže v roce 2016 nevynechal ani jedno daviscupové střetnutí, se rozhodl pošetřit síly pro zbytek sezony a dát odpočinout svému tělu. Do Rakouska, za které se představí i Dominic Thiem, tak největší hvězda Austrálie neodcestuje.

Okamžitě se začalo spekulovat, že Kyrgios letos dá raději přednost Laver Cupu, který se koná týden po daviscupovém víkendu. A na každém šprochu bývá pravdy trochu. Kyrgios, kterému patří 30. místo na světovém žebříčku, však není zarytým kritikem změn, které ITF provedla.

Přesto i on si posteskl nad výraznými změnami. „Změna formátu, kdy se nebude hrát doma a venku, je asi největší prohrou,“ uvedl během US Open. „Ale věci se mění a myslím, že tenis se potřebuje nějak stát více vzrušujícím, takže celkově mohou být tyto změny dobré. Pokud se tedy zúčastní turnaje všechny velké hvězdy,“ dodal.

Kyrgios svou absenci v Davis Cupu, ve kterém nechyběl dva roky, odůvodnil nutností dát svému tělu odpočinek a neriskovat zdraví kvůli změně povrchu (v Rakousku se bude hrát na antuce). Přesto i v jeho rozhodnutí hrál velkou roli dozajista fakt, že v baráži se bude hrát maximálně o vylepšení zápasové bilanci. Austrálie s Rakouskem totiž mají jistotu účasti v únorové kvalifikaci.