Překvapení na US Open: Federer končí. Do čtvrtfinále ho nepustil Australan Millman

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Mužská dvouhra US Open přišla o nasazenou dvojku, Roger Federer nezvládl zápas osmifinále. Proti Johnu Millmanovi sice vyhrál první sadu, zbylé tři ale ztratil. Především ve čtvrtém setu byl na dobré cestě, když měl vedení 4:2 a brejk k dobru. Australan se ale nevzdal a v tiebreaku čtvrtého setu poslal Federera z turnaje. Po Wimbledonu, ve kterém Švýcar skončil ve čtvrtfinále, se na posledním grandslamu sezony loučí ještě o kolo dříve.

Přitom od první sady to na velké překvapení nevypadalo. John Millman si prohrál čistou hrou hned svůj první servis. Federer si podání držel a úvodní set v klidu ovládl. I ve druhém měl rychle brejk, jenže v závěru sady nezvládl ani jednu ze dvou závěrečných her na podání. Millman odvrátil dva setboly a rozjel se. 

Švýcar až nezvykle kazil, za zápas si připsal 77 nevynucených chyb. Nedařilo se mu ani na tolik na síti, kde ho Australan nejednou dokázal prohodit.

Zbylé dvě sady rozhodoval tiebreak, obě zkrácené hry ovládl Millman. V závěru zápasu Federer dokonce vyrobil dvojchyby i v tiebreaku – za zápas jich udělal 10.

Nasazená dvojka se tak s turnajem předčasně loučí. Federer poprvé ve své kariéře na US Open prohrál s hráčem mimo elitní padesátku. Zato Australan Millman se těší na své první čtvrtfinále grandslamu, ve kterém vyzve Novaka Djokoviče.