Vondroušová o trpící Curenkové: Hrála divadlo! Sama ustála křeče

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: V zápase mezi Lesljou Curenkovou a Markétou Vondroušovou to vypadalo, že jedna z aktérek duelu bude muset bitvu o své premiérové čtvrtfinále grandslamu vzdát. Jako první se po kurtu potácela Ukrajinka, poté se ale zázračně zvedla. „Nemyslím si, že jí opravdu něco bylo. Bylo to divadýlko,“ říkala Vondroušová, která sama bojovala s křečemi a řešila problém s tříslem.

Markéta Vondroušová prohrávala v úvodu svého osmifinále 1:4. Pak se ale začala zvedat, zápas vyrovnala. Jak na to reagovala soupeřka? „Bylo to fakt divný. Do stavu 4:1 nedělala nic a když jsem začala dotahovat, začala dělat divadlo,“ uvedla Vondroušová, kterou chování Curenkové rozčílilo.

Ukrajinka za stavu 4:5 (z pohledu Vondroušové) na lavičce začala těžce oddechovat a vypadala, že je na tom zdravotně velice špatně. Nechala si zavolat lékaře. Nic podivného v newyorském vedru. Jenže za chvílí už ale Češku na kurtu trápila. „Věděla jsem, že to jenom dělá. Je to ale nepříjemné, když tam kulhá, skoro se pozvrací a pak běhá zleva doprava,“ říkala Vondroušová.

Česká tenistka dokonce rozhodčí svůj názor sdělila, ta Ukrajinku o možnost nechat se prohlédnout lékařkou nepřipravila. „Je těžké se soustředit na každý bod, když soupeřka jeden míč vypustí, další doběhne, třetí vystřelí, pak zase hraje jako blázen.“

Pro úplnost je třeba dodat, že v době prvního setu, kdy měla Curenková předstírat zdravotní obtíže, panovaly v New Yorku náročné podmínky. Vedro a vlhkost trápily i českou tenistku. „Asi jí bylo trošku špatně, mně taky ale! To je asi každému v takovém počasí. Bylo to těžké a měly jsme to obě stejné,“ pronesla už mírněji Vondroušová a pak už zase pálila ostrými: „Asi neumí snést, když prohrává. Vůbec to nechápu. Je snad dost stará, aby porážku unesla.“

Navíc Vondroušovou kromě počasí bojovala i s vlastním zdravotním stavem. Po druhém setu si vyžádala také čas na ošetření. Trápilo ji spíše tříslo, nebo přišly i křeče? „Oboje,“ smála se levačka ze Sokolova.

„Na konci druhého setu mě začalo v tříslu píchat, už jsem věděla, že to není úplně dobré. Jak mi to stáhli, tak jsem začala dostávat křeče dozadu do stehna při bekhendu. Už jsem nemohla pokrčit nohu, to nebylo moc příjemné.“ Češka si pravé tříslo natrhla na turnaji ve Stuttgartu a od té doby s ním má problémy.

Přitom Vondroušová rozhodně nebyla daleko od toho, aby soupeřku, která ji svým chováním lezla na nervy, porazila. Ve druhé setu měla vedení 2:0 a se servisovým gemem před sebou, a měla tak skvěle nakročeno k tomu, aby zápas ve dvou setech vyhrála. „Udělala jsem ale pár chyb a ona se chytla. Celkově to byl těžký zápas. Ona toho hodně vrátí a pak už hrála dobře. Ve třetím setu už mi toho dost zabila, už byla nahoře a já dost dole,“ věděla poražená osmifinalistka, které zároveň začaly docházet síly.

Newyorská pohádka tak skončila těsně před branami čtvrtfinále. Vondroušová nesmutnila ani po třísetové porážce. „Pro mě to byl neskutečný turnaj. Jako poslední jsem se dostala do hlavní a nakonec z toho byla tři kola. Mám ještě čas to někdy zvládnout znovu,“ říkala o grandslamu, na kterém poprvé došla dál než do druhého kola.

Vondroušová po US Open poskočí k sedmdesátému místu žebříčku a může hrát zase víc v klidu. „Před US Open ani nebylo jasné, jestli se dostanu do Austrálie. Potřebovala jsem uhrát nějaké body, abych se posunula do stovky,“ říkala vstříc prvnímu grandslamu příští sezony.

Před ní ještě ale čeká Vondroušovou štace po asijských turnajích. „Ve středu letím domů. Tam zajdu k doktorům s tou nohou. Snad to nebude nic drastického. Dám si pár dní volno.“ A pak už přijde na řadu odlet do Asie...