Bitva s únavou i vedrem. Na premiérové čtvrtfinále dosáhla soupeřka Vondroušové

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Obě soupeřky osmifinálového souboje bojovaly na US Open o premiérový postup do čtvrtfinále grandslamu. Obě už byly na pokraji sil, obě bojovaly s vedrem na newyorském betonu. Zprvu se trápila Lesjla Curenková, pak zase Markéta Vondroušová. Zápas rozhodovala až třetí sada, se kterou se lépe popasovala soupeřka české levačky.

České tenistce utekl úvod zápasu. Rozjetá Ukrajinka, která na turnaji vyřadila nasazenou dvojku Caroline Wozniackou nebo Kateřinu Siniakovou, nastoupila i do osmifinále hodně odhodlaně. Rodačka ze Sokolova rychle pohrávala 1:4 a sama hodně chybovala.

Češka se ale postupně začala chytat a náskok soupeřky stahovat. Curenková pod náporem aktivní Češky začala odcházet fyzicky. Za stavu 4:5 u ní na kurtu byla i lékařka.

Ukrajinka na lavičce těžce dýchala a nevypadala dobře. S náročnými podmínkami na rozpáleném newyorském dvorci se jí asi v tu chvíli nedařilo ideálně popasovat. Vondroušová proti soupeřce pomalu začala předvádět svůj tenis. Zvládla i finiš první sady, kterou urvala v tiebreaku.

OHLASY: Vondroušová o trpící Curenkové: Hrála divadlo! Sama ustála křeče

Velká bitva pokračovala i ve druhém setu. Těžké podmínky na dvorci a snaha dosáhnout na životní výsledek se na hráčkách začaly podepisovat. Na kurtu bylo vidět, že ani jedna z tenistek nechce premiérovou šanci projít mezi osm nejlepších hráček US Open zahodit, zároveň ale obě bojovaly s nedostatkem sil. Výsledkem bylo neuvěřitelné množství nevynucených chyb.

Vondroušová sice vedla rychle ve druhém setu 2:0, rozhodovalo se ale až v samém závěru sady. V ní hráčky shodně selhávaly na podání. Curenková šla set dokonce dvakrát dopodávat. Uspěla až napodruhé. Po výsledku 7:5 pro soupeřku Vondroušové se šlo do třetího setu.

Před rozhodujícím dějstvím si zase medical timeout musela vzít Vondroušová. Tu ve velké bitvě, která se v tu dobu natáhla už na dvě hodiny, začalo znovu trápit pravé tříslo.

Od třetího setu hrála s obvazem na pravé noze. Ukrajinka se navíc začala zvedat, na kurt se přesunul stín a Curenková už tolik netrpěla. Vedla 4:1 a náskok už pustit nechtěla. Sadu nakonec získala v poměru 6:2, i když Češka odvrátila dva mečboly.

Vyčerpaná Vondroušová, která si už postupem do osmfinále zapsala životní výsledek, se s US Open loučí.