Zápas se Serenou? Dost holek se toho lekne, na kurtu je arogantní, říká Plíšková

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Tik, tak... Čas do velké bitvy ve Flushing Meadows pomalu běží. Serenu Williamsovou čeká na domácím US Open čtvrtfinále, které nebude chtít prohrát. Karolína Plíšková zase ví, že v New Yorku umí vytáhnout svůj nejlepší tenis a oblíbenkyně místního publika se nebojí. Vždyť už ví, jaké to je Williamsové na největším tenisovém stadionu na světě zkazit radost.

Velká bitva ve čtvrtfinále US Open. Karolína Plíšková se pokusí zastavit Serenu Williamsovou, která je pro americké fanoušky královnou. Její hlad po titulu z posledního grandslamu sezony je zřejmý. Na stadionu Arthura Ashe ji za ním navíc pravidelně žene přes dvacet tisíc diváků.

České tenistce by určitě nevadilo, kdyby Williamsovou vrátila zpátky na zem a fanoušky, kteří budou v úterý hnát svou bohyni, trochu zklamala. Jak na to? To nejlépe ví sama Plíšková.

Čerpat může z vítězného semifinále z roku 2016, kdy senzační cestu zakončila ve finále grandslamu. Williamsová proti černému koni turnaje neuhrála ani set.

„Byla jsem vyloženě odhodlaná ji porazit,“ začala vysvětlovat Plíšková. „Spousta holek proti ní jde udělat pár gemů, což je chyba. Tohle já určitě nechci. Tenkrát jsem byla outsiderka a překvapení turnaje, přesto jsem šla na kurt s tím, že ji chci porazit. Nenechala jsem se zastrašit.“ Snad bude tehdejší recept fungovat i tentokrát.

„Nemyslím si, že se něco změnilo v její hře. Možná do toho bude víc chodit. Nevím, jak je na tom. Vrací se ale už nějakou dobu a fyzicky je na tom asi ještě lépe než dříve,“ říkala Plíšková, která viděla kus sesterského souboje s Venus.

Podle Plíškové bude hodně záviset na servisu Američanky. „Nicméně já mám taky svoje zbraně. Tady to na ni umím, takže věřím, že šance zase bude. Jsem ráda, že jsem se po čtyřech zápasech propracovala na centr,“ usmívala se tenistka, která tuší, že takový mač pořadatelé jinam než na dvorec Arthura Ashe nasadit nemohou.

Williamsová kolikrát dokáže soupeřky zastrašit už svým sebevědomým nástupem na kurt. Toho už se ale rozhodně Plíšková nelekne. Chování Američanky se Plíškové nezajídalo už před dvěma lety. Ví, co může čekat. „Pamatuji si, že si šla sednout na lavičku a málem mě srazila u umpiru, když jsme se míjely. Chová se až arogantně. To jí samozřejmě pomáhá vyhrávat zápasy. Ať si to klidně dělá dál. Šarapka to dělá taky, podobně si budí respekt.“

S respektem k Williamsové vzhlížejí především všichni Američané. Obdivují ji pomalu i za to, co neudělala. Pro fanoušky je jako bohyně. „Je to trochu přehnané. Jsme ale v Americe, ta sama o sobě přehnaná je, takže jsem něco podobného čekala. Momentálně pro ni není konkurence. Je v Americe neohroženou královnou,“ správně konstatuje Češka.

Plíšková novinářům přiznala, že porazit Williamsovou v USA je i kvůli jejímu podmanění si celé (tenisové) země prostě nejvíc. „I když porazit Šarapku při night session, by bylo skoro ještě víc. Vždyť ji ještě neprohrála. Serenu ale považuji za největší favoritku na titul, takže by bylo určitě fajn získat její skalp,“ říká Píšková.

Jestli se to povede, na to si musíme počkat do úterního zápasu...