Plíšková silná při důležitých míčích: Schovala jsem si na ně nejlepší údery

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Potřetí v řadě se může Karolína Plíšková těšit na čtvrtfinále US Open. Ve třetím kole vyřadila hráčku, která už z turnaje dokázala poslat Kateřinu Siniakovou a Lucii Šafářovou. Další skalp ale už katyně našich tenistek do sbírky nepřidá. Ashleigh Bartyovou porazila česká dvojka po setech 6:4 a 6:4 a ukázala, že sama v New Yorku roste. „Už jsem si tady prošla těžkými zápasy. Někdy jsem musela otáčet, hra se pak automaticky zvedne, aniž bych o tom přemýšlela,“ uvedla Karolína Plíšková.

„Bylo to o pár míčích,“ říkala Karolína Plíšková hned po zápase na dvorci. Že by jen jedno tenisové klišé? No, možná ani ne. 

Celkově vyhrála Plíšková jen o pět míčů víc než Bartyová (70:65). Silná ale byla hlavně při těch deseti nejdůležitějších: Při osmi brejkoblech soupeřky nemilosrdně odmítla jakkoliv polevit a zahrála své nejlepší údery. Zvládla i jediné své dvě brejkbolové příležitosti. Oba úspěšné brejky jí následně umožnily celou sadu dohrát na svém servisu. Kdyby těchto deset míčů prohrála, mohl by být výsledek klidně obrácený.

V hře na brejkboly byla Češka nejsilnější. Najednou je na US Open druhá v statistice odvrácených brejkbolů (81 %). Mimochodem lepší je jen další Češka Barbora Strýcová. I díky osmi odvráceným brejkbolům si Plíšková v osmifinále neprohrála jediný servis. „Ten rozhodně nebyl bůhvíjaký,“ doplnila.

Servis udržela, musela o něj ale hodně bojovat – dohromady odvrátila Plíšková skoro až neuvěřitelných osm brejkbolů! „Pak jsem čekala na šanci, kterou mi dá. Musela jsem hlavně ty šance hned využít. Věděla jsem, že je možné, že s ní už další nepřijdou,“ poznamenala Píšková.

Na šance na servisu soupeřky si počkala zkušeně a skutečně nepustila jedinou. „K prvnímu brejku jsem šla dokonce ze stavu 0:40, tam jsem zahrála dobře. Druhý mi trošku pomohla,“ vzpomínala Plíšková na rozhodující gemy.

Zářila i na síti. Vyhraných patnáct z jednadvaceti (71 %) míčů na síti je českou ranařku celkem vysoké číslo. „A byl tam dokonce i jeden kraťas,“ vypálila na otázku ohledně stále větší pestrosti vlastní hry. „Kraťas sice pořád trochu odmítám hrát, na síť se však snažím chodit. Občas tím soupeřku překvapím, aby to nebylo pořád stejné.“

Překvapovat soupeřku bude chtít Plíšková i v dalším zápas na US Open. Tam na ni čeká miláček domácího publika a velká favoritka na titul: Serena Williamsová. „Spousta holek proti ní jde udělat pár gemů, což je chyba. Tohle já určitě nechci!“ vzkázala a začala pomalu přemýšlet, jak Američanku přehrát. Tvorba zápasového plánu na čtvrtfinále by pro ni mohla být náplní volného dne, který v pondělí v New Yorku má.