Famózní osmifinále! Vondroušová po slabší druhé sadě vyřadila Bertensovou

- Radek Štohl

Tak to je naprostá paráda! Markéta Vondroušová na US Open postoupila do osmifinále dvouhry, když ve třech setech udolala světovou třináctku Kiki Bertensovou. Vondroušová přitom ve třetím setu prohrávala 2:4. Česká tenistka se v premiérovém druhém týdnu na grandslamu představí proti lepší z dvojice Kateřina Siniaková – Lesja Curenková.

Loni na stejném místě mladá naděje brečela smutkem. V úvodním kole nevyužila tři mečboly proti Světlaně Kuzněcovové, se kterou nakonec prohrála 6:7 ve třetím setu. Letos se mohla malá sportovní tragédie téměř opakovat, když za stavu 6:5 v závěrečném dějství byla na servisu dva míčku od výhry. Ačkoliv je nevyužila, v tiebreaku ukázala pevnější nervy a favorizovanou Nizozemku přehrála.

„Je to super. Bojovala jsem o každý míč, ale bylo to těžké. Jsem moc ráda, že jsem prošla a děkuji všem za podporu. Snažila jsem se v zápase zůstat klidná a zároveň hrát agresivně. Jsem hrdá na to, jak se tu Češkám daří. Je super, jak postupujeme dál," prohlásila devatenáctiletá hráčka přímo na kurtu.

Úvodní gemy zápasu byly poklidné, tenistky si bez problémů držely servisy. Prvního zaváhání se v páté hře dopustila Vondroušová, která nejprve soupeřce při svém podání nabídla stav 40:15. Po dvou odvrácených brejkolech Češka zažehnala další hrozbu, až při čtvrté byla bezradná. Následovaly další čtyři hry ve prospěch podávajících tenistek. Do chvíle, než Bertensová šla podávat na výhru v prvním setu.

Vondroušová se v dané chvíli postavila nepříjemné situaci čelem, vytvořila si tři brejkboly v řadě a po druhém vyrovnala na 5:5. Obě soupeřky následně měly na returnech brejkbol a bývalá juniorská jednička dokonce setbol, set však nakonec dospěl do tiebreaku. V něm česká tenistka vedla již 5:0, a ačkoliv soupeřka sadu zdramatizovala, obrat se nekonal.

Do druhého dějství lépe vstoupila Vondroušová, která díky brejku v úvodní hře došla k vedení 2:0. Následně však zbytek sady vůbec nezvládla. Třikrát si ztratila servis a celkově v šesti hrách uhrála jen tři fiftýny. O vítězce tak rozhodl třetí set.

Na začátku třetího setu se Češka dostala znovu do zápasu, ve druhé hře jí k tomu pomohl odvrácený brejkbol. Hráčky si až do šesté hry hlídaly své servisy, přičemž to byla Vondroušová, která podání neudržela. Ihned však soupeřku rebrejkla. Další zajímavé věci se začaly dít až za stavu 5:5 při servisu Bertensová.

Favorizovaná tenistka snadno vedla 40:0. Stačilo však pět fiftýnů, včetně druhého po úspěšné „challenge“ Češky, a Vondroušová šla podávat na výhru v zápase. Na začátku vytvořila dvě nevynucené chyby, a i když stav dotáhla, o postupující rozhodl tiebreak. Ten byl jednoznačnou záležitostí mladší hráčky, která se tak poprvé v kariéře dostala do osmifinále grandslamu.

US Open (USA, 25 282 400 USD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (103.) – Kiki Bertensová (NED, 13.) 7:6(4), 2:6, 7:6(1)