Aféry US Open: Strýcová se těší na hobíky v neoprénu, Federer proti rozhodčímu

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Letošní ročník US Open na aféry, které hýbou světem bílého sportu, rozhodně není skoupý. Povzbuzení od umpirového pro Kyrgiose, Cornetové převlečení na kurtu nebo zákaz obleku Williamsové na Roland Garros. Co na to všechno říkají hráči? „To se letos děje věcí, co?“ smála se výčtu afér Strýcová.

Vše začalo krátce před startem hlavní soutěže. Během víkendu před US Open vydalo vedení Roland Garros zprávu ohledně letošního obleku Sereny Williamsové, který prý nebude nadále na pařížském grandslamu tolerován. A lavina různých názorů se rozjela....

ZÁKAZ OUTFITU CAT WOMEN

První otázky novinářů směřovaly na samotnou Williamsovou. Ta rozhodnutí Francouzské tenisové federace akceptovala, i když se s ním asi úplně neztotožňovala. Jiní ale ano. „Sorry, my hrajeme tenis, bílý sport. Jasně, teď už nosíme barevné oblečení, ale to na věci nic nemění. Máme hrát v sukni a ne v takových oblecích,“ říkala Barbora Strýcová.

Česká tenistka se kromě odsouhlasení zákazu i zamyslela nad tím, zda takový úbor nezvyšuje sledovanost ženského tenisu. Přišla i se zajímavým názorem: „Třeba v tom budou lidi taky hrát. Představte si čtyři hobíky na kurtu, jak v tomhle hrají,“ smála se. 

Proti Strýcové se názorově postavila například Cornetová, která o řediteli své federace řekla, že žije v pravěku. Williamsová navíc uvedla, že speciální oděv oblékla i ze zdravotních důvodů. „To, co Bernard Giudicelli řekl o oděvu Sereny, bylo tisíckrát horší než to, co se stalo mně na kurtu,“ načala další příběh US Open.

CORNETOVÁ PODPRSENKA  

Sama Cornetová totiž jeden poprask spustila tím, že si na kurtu převlékla tričko. Od rozhodčího dostala podivné napomenutí a už to jelo...

Kvitové to přišlo šílené. „Vždyť máme pořád podprsenku,“ smála se. „Trénujeme v podprsence v takovém vedru dennodenně. Co se stalo? Vždyť si jen převlékla triko na kurtu a dostane napomenutí! Kluci se svlékají po každém setu a nic se neděje,“ říkala Strýcová.

S názorem rozhodčího se neztotožnil asi nikdo, i proto přišla omluva ze strany Americké tenisové asociace (USTA). Dohra ale spočívala i v tom, že od pátečních zápasů rozhodčí před hodem mincí na kurtu všechny hráčky upozorňují, kde se mohou převlékat.

Povedeně reagovala i Elina Svitolinová. Fotku z mixu po boku Bruna Soarese, kde byl její parťák na lavičce bez trika, okomentovala slovy, že sama začala přemýšlet, zda by si také tričko nepřehodila.

KOUČ LAHYANI

Trio kontroverzí vyšperkoval rozhodčí Mohamed Lahyani, který začal promlouvat do duše Kyrgiosovi, který odchodil několik míčků v zápase druhého kola. V této aféře se názory hodně rozcházely. Především kvůli tomu, že USTA v první den uvedla v prohlášení, že se sudí zajímal jen o zdravotní stav hráče. Mikrofony na kurtu zachytily ale konverzaci jiného ražení.

„Kdy oznámíš, že je Mohamed Lahyani tvým novým koučem?“ komentoval Andy Murray fotku Kyrgiose na Instagramu. Skutečně, pokud doopravdy za zlepšením výkonu Australana stála slova od Lahyaniho, měl by sudí změnit povolání a stát se koučem. Koučem by v tom případě byl ještě lepším než rozhodčím – a to se jedná o jednoho z nejlepších rozhodčích.

O Lahyanim všichni na okruhu vědí, že je „jiný“ než ostatní rozhodčí. Najít vysvětlení jeho počinu se ale nepovedlo snad nikomu. „Jediný logický důvod, proč se k takovému kroku uchýlil, je to, že nechtěl, aby Kyrgios dostal napomenutí nebo byl pokutován po zápase. Myslím, že jeho úmysl byl dobrý,“ domníval se Djokovič. Dodal však, že se na celou situaci bude muset ještě podívat.

To Strýcová měla jasno. Rozzlobil ji ale spíše přístup samotného hráče. „Já jsem člověk, který dává do tenisu všechno. A přijde mi nehorázné, že ten rozhodčí sleze z umpiru a přemlouvá ho, ať se snaží. V zápase na US Open. Na místě toho frajera by chtěl být milion jiných lidí, kteří by se snažili tak, až by z nich stříkala krev.“

Co dalšího US Open přinese v dalších dnech? No, pokud to půjde takhle dál, asi se máme ještě na co těšit...