Newyorská pohádka nepokračuje. Padlo to na mě, říkala unavená Muchová

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Rozruch kolem postupu přes favorizovanou Garbine Muguruzaovou stál Karolínu Muchovou hodně sil – stejně jako samotný zápas druhého kola. Senzační cesta US Open pro tenistku z Olomouce nepokračuje, přes Ashleigh Bartyovou neprošla. Po zápase na ní byla vidět velká únava. „Bylo toho dost. Nejsem stroj, už mě všechno pobolívá,“ říkala.

Nepadalo to tam. Jako by si přesné rány Karolína Muchová vystřílela v úspěšném zápase proti Španělce Muguruzaové. „Lítalo to všude možně. Nebyl to ode mě nejlepší výkon,“ hlesla Muchová. V zápase vyrobila celkem osmatřicet nevynucených chyb.

Bartyová dala Muchové ochutnat i trochu vlastní medicíny. Hru variovala čopy, hrála skvěle na síti. Když bylo třeba zaútočila ránou po lajně, dovedla to – trochu jako Muchová dva dny před tím. „Hrála úplně jiným stylem než další holky, co jsem tu potkala. Hodně měnila hru. Já byla unavená, pomalá na nohách a u míčů pozdě. Hlava taky nefungovala. Když mi dala šanci, nevyužila jsem ji,“ lamentovala tenistka.

Muchová ale bojovala. „Dávala mi hodně šancí, kterých jsem se mohla chytnout. Bohužel v poslední gamu jsem udělala dvě lehké chyby hned na začátku a s tím se proti tak dobré hráčce vyhrát nedá.“ Muchovou ale hnali znovu fanoušci, kteří chtěli vidět další obrat. Nebylo jich ale tolik jako v zápase druhého kola.

Zápas byl navíc z Grandstandu přesunut na dvorec číslo 5, jehož ochozy jsou výrazně menší „Radši bych zase velký kurt. Ptali se nás hodinu předem, jestli souhlasíme se změnou, prý mělo pršet. Bohužel ten nový kurt byl i rychlejší, což víc sedělo soupeřce.“

Po zápase byla Karolína Muchová hodně skleslá. Letošní US Open by ale mělo být pro 22letou tenistku hodně velkým milníkem. V žebříčku by měla poskočit někam ke 150. místu. „Dostanu se na lepší turnaje,“ uvedla Muchová s tím, že bude přehodnocovat svůj turnajový plán. „Chtěla jsem se vrátit na antuku na menší turnaje. Ale doufám, že se teď dostanu na ty větší. Myslím, že je šance dostat se do konce roku do stovky a třeba už i přímo bez kvalifikace do Australian Open.“

Karolína Muchová tak může pokračovat v cestě žebříčkem výše. Nebrzdí ji už ani tolikrát opakovaná zranění. Ta způsobil rychlý růst tenistky před několika lety. Trápila ji záda, kolena, třísla. „No, skoro celé tělo,“ smála se.

„Tenhle rok se ale docela držím, začala jsem se lépe starat o své tělo. Víc se ho snažím poslouchat. Pořád ale mám co zlepšovat. Říká se, že regenerace a trénink by měly být padesát na padesát, čehož jsem ještě nedosáhla.“ Pomohlo jí i US Open, na velkých turnajích se o hráčky starají fyzioterapeuti velmi pečlivě.

Nyní už se Muchová chystá na nedělní let domů, na který se prý moc netěší. Před tím ještě pozve svůj tým na večeři. „Kdybych tu zůstala ještě pár dní, asi bych se nezlobila,“ říkala. Vrátí se domů do Olomouce, záhy ale zavítá i na Štvanici. V průběhu letošního roku přestoupila do tamního I. ČLTK a od té doby nabírá rady i od Jana Kodeše.

Tak na shledanou na dalším grandslamu – příště už možná rovnou v hlavní soutěži.