Příliš velké horko? Za vaše peníze bych hrál i na Sahaře, rýpnula si bývalá světová jednička

- Jan Vojkůvka

Bylo počasí v prvních dnech US Open pro tenisty únosné, či bylo ke hře až příliš velké horko? Teploty, které v první polovině týdne v New Yorku panovaly patřily k extrémním. Velké horko ve spojení s vlhkostí vzduchu přinášelo nejednomu hráči velké problémy. Legenda bílého sportu Jimmy Connors však vidí věci trochu jinak.

„Bylo horko? Mít šanci hrát o 3,5 milionů dolarů, tak bych hrál v pravé poledne na saharské poušti. Být ve skvělém stavu je součást hry. Jděte na kurt a dejte do toho všechno,“ napsala bývalá světová jednička v reakci na příspěvek jiné tenisové legendy Borise Beckera, který ve svém tweetu gratuloval k postupu Novaku Djokovičovi.

Connors si tím rýpnul nejen do neustálého zvyšování prize money, ale také do samotných tenistů, kteří si stěžují na příliš velká vedra, která v New Yorku panovala. Sám Connors během své kariéry vydělal 8,6 milionů dolarů a o výdělcích současné generace tenistů si mohl jen nechat zdát.

Svým vyjádřením, že by o takové peníze hrál i na Sahaře, však mnohé popudil. O těžkých podmínkách na US Open hovořilo mnoho zástupců mužského i ženského tenisu a jedním z nejlepších příkladů je Ital Stefano Travaglia, který byl přinucen v úterý své utkání prvního kola skrečovat.

„Vůbec jsem nemohl chodit rovně, motal jsem se. Nechtěl jsem riskovat,“ podotkl Travaglia, který si po třetím setu vyžádal přestávku na ošetření, jež mu ale příliš nepomohla. „Pořád jsem se motal, navíc se přidaly křeče. Bylo nějakých 36 nebo 37 stupňů, ale kurt byl ještě rozpálenější. Někdo možná snáší horko lépe a někdo hůře, ale nechtěl jsem riskovat, že by se mi něco stalo.“

V následujících dnech teploty v New Yorku mají výrazněji klesnout, což s chutí přivítají dozajista nejen hráči, ale i přítomní diváci. „Hrát za takových podmínek podle mě není moc zdravé,“ vyjádřil se ke celému problému také Rafael Nadal. „A to pro nikoho, ani pro hráče, ani pro fanoušky.“

Ostatně není náhodou, že během prvního kola hned pět mužů své zápasy vzdalo, než bylo nasazeno pravidlo o desetiminutové přestávce mezi třetím a čtvrtým setem.