Setbol, druhý servis, eso... A footfault! Vondroušová se nestačila divit

- David Soumar

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Dosud grandslamové cesty Markéty Vondroušové končily ve druhém kole. Šikovná levačka ale své maximum na US Open dokázala překonat. „Věděla jsem, že to je dost hratelné, proto to byly velké nervy. Naštěstí jsem to uhrála, jinak by mě to hodně mrzelo,“ říkala o výhře nad Eugenií Bouchardovou, která se do druhého kola dostala po úspěšné kvalifikaci.

Po využitém mečbolu mohla Markéta Vondroušová na kurtu č. 17 vítězně zvednout ruce nad hlavu a užít si pocit postupu do premiérového třetího kola na grandslamu. Poslední míček navíc zvládla v pohledné výměně, kterou obě hráčky dohrávaly na síti. Vondroušová si hodně oddechla, když na její lob z voleje Kanaďanka nedosáhla.

„Hrozně se mi ulevilo, když ji přeletěl,“ usmívala se po vyhraném zápase. „Už jsem nechtěla pustit skóre na shodu. Byla by to další tahanice.“

Obava o pokračování zdlouhavého boje o devátý gem druhé sady byla na místě. Vondroušová se s kanadskou hvězdičkou tahala od úvodu zápasu. „Jsem moc ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech.“

Proti Bouchardové, hledající svou zašlou tenisovou slávu, cítila Vondroušová velkou šanci prolomit konečně druhé kolo na turnaji velké čtyřky. Hratelná soupeřka a velká touha postoupit ji ale prý srážely. Finalistka Wimbledonu se navíc v posledních dnech začala zvedat a přibližovat se ke hře, se kterou slavila úspěch před čtyřmi lety.

„Strašně to střílela. Nevěděla jsem, co mám čekat. Třeba na první mečbol trefila lajnu. Jindy hned zkazila. S ní jsou zápasy nahoru – dolů,“ nepochybovala Vondroušová. Bouchardové lajna na mečbol ji nerozhodila, nerozházela ji ani smůla při vlastním setbolu v úvodní sadě...

Vondroušová měla za stavu 5:4 první výhodu, a tedy i setbol. První servis zkazila. Druhým poslala dělovou ránu na téčko, na kterou Bouchardová nedosáhla. Jenže Vondroušové pravá noha se při přisunu dotkla lajny, což čárové neuniklo. Namísto zisku setu tak přišla dvojchyba a shoda.

„To mě naštvalo. Pak jsem se dohadovala s hlavní rozhodčí. Tvrdila jsem jí, že není možné, abych stoupla na čáru. Že jsem si dávala pozor,“ hájila se Vondroušová. Opakované záběry však za pravdu daly sudím.

Sice byla Vondroušová naštvaná, rozhodit se ale víc nenechala. Set o dva míče později dohrála a nezazmatkovala ani v tom druhém.

Postup do třetího kola tenistce ze Sokolova upevnil pozici v první stovce a Češka si mohla oddechnout. „Obhajuji už jen třicet bodů z Taškentu. Už nikam moc padat nebudu, už jsem si to tento rok odbyla. I to je lepší pro hlavu,“ uvědomila si Vondroušová, která po změnách trenérů angažovala Jana Hernycha.

Aby se domů na tréninky před cestou do Asie nevracela česká tenistka „jen“ s třetím kolem, musí vyřadit další velké jméno. „Nesmím z ní mít velký respekt a nahazovat jí to tam, ale hrát svoji hru,“ říkala o Bertensové, se kterou se zatím neutkala, pouze si s ní zatrénovala ve Wimbledonu.