Podvodník Verdasco? Murray nadával, Španěl se nařčení brání

- Jan Vojkůvka

Vedra, která panují v New Yorku při závěrečném grandslamu sezony, nutí pořadatele uchylovat se k nepříliš tradičním řešením. V mužské hlavní soutěži nasadili možnost přerušit utkání mezi třetím a čtvrtým setem. Toto pravidlo bylo využito i v utkání Brita Andyho Murrayho se Španělem Fernandem Verdascem , čímž se paradoxně spustila menší aféra, kterou bývalá světová jednička jen ztěží rozdýchávala.

O co vlastně šlo? Oba hráči se vydali odpočinout si do šatny, pryč z rozpáleného dvorce a spalujících žárů slunce. Po návratu na kurt ale došlo k nečekaným protestům Murrayho směrem k umpirovému rozhodčímu. Brit upozorňoval velmi svérázným způsobem na to, že Verdasco údajně porušil pravidla.

„Verdasco je v šatně s trenéry a rozhodčí a supervisor to neřeší. Musel jsem jim to říct, protože nikdo nezná ty zku*vený pravidla,“ zlobil se Murray.

Na tiskové konferenci po zápase, který nakonec Murray prohrál, začal Brit celou situaci vysvětlovat. Dle jeho slov šlo o porušení pravidel, když Verdasco během ledové koupele diskutoval s jedním ze španělských deblistů. Dále také upozornil, že komunikoval se svým trenérem, což je zakázáno.

„Není fér, když má jeden hráč dovoleno mluvit s trenéry a ostatní ne,“ uzavřel Murray téma.

Verdasco se při svém rozhovoru s novináři ovšem bránil nařčení, že by během přestávky podváděl. „Byl jsem v ledové koupeli s Marcosem Baghdatisem a jeho koučem. A byl tam ještě kluk z kurtu, který mě informoval, kolik mám ještě času. Nechci říct, že Andy lže, ale rozhodně jsem nemluvil se svým trenérem ani jiným členem mého týmu,“ uvedl Španěl s tím, že žádná pravidla neporušil.

Verdasco se po výhře 7:5, 2:6, 6:4, 6:4 dostal po šesti letech do třetího kola US Open. Po Murraym ho čeká další silný soupeř v podobě Juana Martína Del Potra.